DIŞ GÖÇLERİN TÜRKİYE EKONOMİSİNDE İŞSİZLİK ENFLASYON ve EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİLERİ: EKONOMETRİK BİR ANALİZ - Altunç, Ömer Faruk; Uçan, Okyay; Akyıldız, Abdulmenaf (Ankara Bilim University, 2017)
Ekonomilerin birbirlerine eklemlendiği yenidünya düzeninde, aktörlerin stratejik girdi olan enerjiyi ve stratejik öneme sahip ticaret yollarını izlence altına aldıkları görülmektedir. Bu bağlamda ekonomiler dış politikalarını belirlerken diğer ekonomilerin vereceği tepkileri dikkate almak zorundadırlar. 2010 yılında başlayan Arap baharının bir sonucu olarak ortaya çıkan dış göçlerin, araştırmacının ilgi odağı olmuştur. Genelde dış göçlerin Türkiye ekonomisi üzerinde etkileri, veri sıkıntısından dolayı ampirik olarak analiz edilemeyerek, teorik çerçevede açıklanmaya çalışıldığı görülmüştür. Ancak bu çalışmayı farklı kılan özellik, birçok kaynaktan derlenerek elde edilen dış göç verilerinin ekonometrik analize dahil edilmesi ile ampirik bulguların ortaya konulmasında yatmaktadır. Çalışma; dış göç, Gsyih, enflasyon ve işsizlik değişkenlerine ait 1985-2015 yılları arası verileri ışığında açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre; yapılan Granger Nedensellik testi sonucunda da, dış göçler ile GSYİH arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi saptanmıştır. Buna ek olarak ekonomik büyümeden enflasyona, enflasyondan işsizliğe ve işsizlikten de ekonomik büyümeye doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin varlığı da tespitler arasındadır
THE EFFECTS OF IMMIGRATION ON UNEMPLOYMENT, INFLATION AND ECONOMIC GROWTH IN TURKISH ECONOMY: AN ECONOMETRIC ANALYSIS 1985-2015
Keywords: Ortadoğu Göçleri Dış Göçler Ekonomik Büyüme Dış Politika