Sosyoloji ve Kur’an’ın ortak ilgi alanı: Toplumsal değişim ve çöküş yasaları - Kayacan, Murat (My University, 2012)
Sosyolojinin hedefi toplumu etkileyen faktörleri ele almaksa, onun Müslüman toplumu incelemeyi gündemine aldığında Kur'an’a kayıtsız kalması düşünülemez. Sosyoloji de Kur'an da toplumsal değişim ve çöküş üzerinde durmaktadır. Bu araştırmada, İslam sosyolojisi vb. Kavramlaştırmalara ek olarak Kur'an sosyolojisi vb. Terkiplere yüklenen anlamları ortaya koyacağız. Ardından da sosyolojideki “toplumsal değişim ve çöküş”e tekabül ettiğini düşündüğümüz ayetler üzerinde duracağız.

If the aim of sociology is to evaluate the factors influencing the socie- ty, we can say that it is impossible for it to disregard the Quran in the case of studying Muslim societies. Like sociology, the Quran underlines the social change. In this paper, in addition to the sociology of Islam, we will study the sociology of the Quran. Then, we' will concentrate on those verses which we think they are related to the issues of -social change and corruption- in sociology.
The common interest of sociology and Quran: The theories of social change and corruption
Keywords: Din Bilimi; Felsefe; Kültürel Çalışmalar