Adana İli Arıcılığının Yapısını Belirlemek Üzere Yapılan Bir Anket Çalışması - Güneşdoğdu, Mustafa; Akyol, Ethem (My University, 2019)
Adana ili, iklim özellikleri, coğrafi yapısı ve arıcılık için uygun bitkilerce zengin olması nedeniyle bal arısı (Apis mellifera) yetiştiriciliği için oldukça uygun bir konuma sahiptir. Bu çalışma, Adana ilinde arıcılığın genel yapısını ve sorunlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Adana ilindeki 169 adet arı yetiştiricisine konakladıkları yerlerde ziyaret edilerek teknik arıcılık ile ilgili sorular içeren anket çalışması olarak yapılmıştır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak, çoktan seçmeli ve açık uçlu sorulardan oluşan anket formu kullanılmıştır. Bu anket çalışmasında sorulan sorularla arıcıların kişisel bilgileri, eğitim durumları, arıcılığa başlama nedenleri, kaç yıldır arıcılık yaptıkları, arı hastalıkları ve zararlılarını tanıma durumları ve yetiştiriciliği yapılan arı ırkları gibi konularda veriler elde edilmiştir. Ankette kullanılan sorular ildeki arıcılık yapısını genel hatlarıyla tanımak için hazırlanmıştır. Yapılan çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, ildeki arıcıların %99,4’ünün erkek olduğu, yaş ortalamalarının 47,77, arıcıların %58,5’nin eğitim düzeyinin ilkokul, arıcılık deneyim sürelerinin ortalama 19,22 yıl ve koloni sayıları ortalamalarının 293,21 adet olduğu belirlenmiştir. Ayrıca arıcıların karşılaştıkları sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır.

Adana province is very suitable for honey bee (Apis mellifera) breeding in terms of climate, geographic structure and rich flora. This study was carried out to investigate of beekeeping structure in Adana. The research was carried out as a questionnaire with technical questions related to technical beekeeping by visiting 169 beekeepers in Adana. In this study, a questionnaire consisting of multiple choice and open-ended questions were used as a data collection method. This survey were obtained data on beekeepers personal information, educational status, reasons for starting beekeeping, how many years they have been beekeeping, recognition of bee diseases and pests, and reared bee species. It is an effort to depict the technical and economic characteristics of province beekeeping practices in order to discover the overall structure of beekeeping in the province. According to the results of the survey, 99.4% of beekeepers’ gender were male, average age 47.77, 58.5% of beekeepers’ education level were primary school, beekeeping experience averaged 19.22 years and colony numbers were 293.21 per beekeeper. Furthermore, the problems of beekeepers were tried to determine.
A Survey Study to Determine the Structure of Beekeeping in Adana Province