Sağlık Çalışanlarının Değişime Karşı Tutumlarının İncelenmesi - Korkmazer, Fuat; Aslan, Tülay; Ekingen, Erhan (My University, 2020)
Amaç – Toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesi, koruyucu sağlık hizmetlerinin yerinde uygulanması, kaliteli bir sağlık politikası ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile mümkündür. Bu hizmetlerin yerine getirilmesinde sağlık yöneticilerine çok önemli roller düşmektedir. Bu çalışmanın amacı sağlık çalışanlarının sağlıkta gerçekleşen değişimi nasıl değerlendirdiklerini belirlemek ve değişime karşı tutumlarını ölçmektir. Yöntem – Araştırma kapsamında Elazığ ilinde faaliyet gösteren Özel Medikal Park Hastanesi ve Elazığ Devlet Hastanesinde çalışan 276 sağlık çalışanına ulaşılmıştır. Araştırmada Seren (2005) tarafından geliştirilen 29 maddelik Değişime Karşı Tutum Ölçeği ve bilgi formundan yararlanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 21 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Bulgular – Elde edilen bulgulara göre sağlık çalışanlarının kişisel bilgilerinin değişime dair tutum geliştirmede farklı etkilerinin bulunduğu ve DKTÖ en düşük puan ortalamasının kamu hastanesinde olduğu tespit edilmiştir. Tartışma – Bu çalışma sonucunda sağlık çalışanlarının değişime karşı kaygılarının azaltılması yönünde çalışmaların yapılması önerilmektedir.

Purpose – Raising the level of public health is possible by implementing preventive health services in place, by improving quality health policy and living conditions. The fulfillment of these services has a crucial role for health care providers. The aim of this study is to determine how health workers perceive the change in health and to measure their attitudes towards change. Design/methodology/approach – Within the scope of the research, 276 health workers working in Private Medical Park Hospital and Elazığ State Hospital operating in Elazığ province were reached. The 29-item Variation Attitude Scale and information form developed by Seren (2005) were used in the research. Data obtained without study were analyzed by SPSS 21 statistical program. Findings – According to the findings, it was determined that the personal information of the health workers had different effects on improving the attitude towards change and the lowest average score of the DKTÖ was found in the public hospital. Discussion – As a result of this study, it is suggested that health workers should try to reduce their concerns about change.
Investigation of Health Worker's Attitudes to Change