Türkçe Öğretmeni Adaylarının Engelli Bireylere Yönelik Algılarının Değerlendirilmesi - Sarıkaya, Bünyamın; Kavan, Nihat (My University, 2025)
Engelli bireyler, engelli olmayan bireyler gibi sosyal hayata karışmak, yaşamlarını sürdürmek ve uyum sağlamak istemektedirler. Onlara karşı gösterilen kimi duygusal durumlar (acıma, merhamet, şefkat gibi) onları üzmektedir. Bu bireyler aynı zamanda eğitimlerine devam etmek ve diğer öğrenciler gibi eğitim dünyasına karışmak istemektedirler. Bugünün öğretmen adayları ve yarının öğretmeni olacak kişilerin de engelli bireylerle yaşamayı öğrenmeleri ve ona göre eğitim almaları gerekmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmada Türkçe öğretmeni adaylarının engelli bireylere yönelik algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkçe öğretmeni adaylarının, engelli bireylere yönelik algıları cinsiyet, öğrenim görülen sınıf düzeyi ve ailede veya yakın akrabalarda engelli birey olma durumu değişkenlerine göre değerlendirilmiştir. Araştırmada, nicel araştırma yönteminin betimsel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Programı’nda okumakta olan 125 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Engelli Bireylere Yönelik Algı Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler, Jamovi paket programı ile analize tabi tutulmuştur. Veri analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Araştırma bulguları sonucunda, Türkçe öğretmeni adaylarının engelli bireylere yönelik algıları cinsiyet, öğrenim görülen sınıf düzeyi ve ailede veya yakın akrabalarda engelli birey olma durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Ulaşılan sonuçlar alan yazını ışığında benzer konuda yapılmış çalışmalarla tartışılmış ve alana katkı sunacağı düşünülen öneriler geliştirilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Eğitim; Özel