Ergenlerde Olumlu ve Olumsuz Duygulanımın Yordanmasında Temel Psikolojik İhtiyaçlar İrrasyonel İnanışlarının Rolü - Artıran, Murat (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Öz BelirlemeKuramı, motivasyonu belirleyici olan değişkenlerin insanların yeterlilik, özerklik ve aidiyet temel psikolojik ihtiyaçları olduğunu iddia eder. Buaraştırmada irrasyonel ve işlevsiz düşünsel süreçler üç temel psikolojikihtiyaç bağlamında pozitif ve negatif duygular ile birlikte sınanmıştır. Veriseti 207 katılımcının katılımıyla oluşturulmuştur. Bulgular temel psikolojikihtiyaçlar irrasyonel inanışlarının negatif duygular ile orta derecede, pozitifduygular ile zayıf derecede ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar özerklik, yetkinlik ve aidiyet irrasyonel inanışlarının negatif duyguları, özerklik veaidiyet psikolojik ihtiyaçları irrasyonel inanışlarının da pozitif duyguları yordadığınıgöstermektedir. Yetkinlik irrasyonel inanışlarının ise pozitif duyguları yordamadığıbulgulanmıştır. Sonuçlar temel psikolojik ihtiyaçların irrasyonel inanışlarınınpsikoloji alanında diğer değişkenlerlearaştırılmasının gerekliliğini ortaya koymuştur.

Self-determinationtheory argues that basic psychological needs of competence, autonomy andrelatedness determines motivation. In this study, irrational cognitiveprocesses of three basic psychological needs were tested on positive andnegative emotions. The study consists of 207 participants between the ages of16-18. According to results, irrational beliefs of three basic psychology needsare moderately correlated with negative emotions and weakly related to positiveemotions. Irrational beliefs of autonomy, competence and relatedness predictednegative emotions. Positive feelings were found to be predicted by irrationalbeliefs of autonomy and relatedness but not by irrational beliefs ofcompetence. It can be concluded that irrational beliefs of basic psychologicalneeds are significant variables that they should be tested with otherpsychological variables.
Predicting Positive and Negative Affect in Adolescents: the Roles of Irrational Beliefs of Basic Psychological Needs
anemon
Keywords: irrasyonel; Ergenler; psikolojik ihtiyaçlar; duygular; Adolescents; irrational; psychological needs; affects