Okul Öncesi Çocukların Oyunlara Yansıttıkları Sorunların Değerlendirilmesi - Türk, Cumhur; Kartal, Ayça; Arslan, Ayten (My University, 2018)
Bu çalışmada okul öncesi çocukların oyunlara yansıttıkları sorunlara ilişkin öğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik (olgubilim) desende temellen-dirilmiştir. Çalışma grubu olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinden amaca yönelik örnekleme içerisinde yer alan kolay ulaşılabilir durum örneklemesine göre seçilmiştir. Grup, Muş ilinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi kurumlarda görev yapan 19 öğretmenden oluşmaktadır. Çalışmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Bu çerçevede öğretmenlerle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler içerik analizine tabi tu-tulmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre öğretmenler çocukların oyunlarına çeşitli sorunlar yansıttığını ifade etmişlerdir. Velilerin eğitim durumunun öğrencilerin oyunlarına yansıttığı sorun-larda etkili olduğu; çocukları ile ilgilenen ailelerin çocuklarının oyunlar oynarken kurallara uyduğu ve özgüven açısından kendini geliştirmiş olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca ailelerin gelir durumunun dolaylı ya da doğrudan da olsa çocukların oyunlarındaki davranışlarına etkisinin olduğunu; çocukları oyunlarda daha çok sosyalleştirmek ve aktifleştirmek için onlara görev ve sorumluluk ver-menin ve ayrıca maddi manevi pekiştireçlerle bu durumu desteklemenin daha etkili olduğunu ifade etmişlerdir. Bu çerçevede öğretmenlerin sınıf yönetimi açısından kendilerini geliştirecekleri farklı kaynak ve çalışmaları takip etmeleri; kırsal kesimlerde üniversiteler öncülüğünde psikolojik danışma ve rehberlik, okul öncesi eğitimi ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan uzmanların katılımıyla aile eğitimi üzerine ortak proje çalışmalarının yapılması önerilebilir. Benzer şekilde okullarda haftanın ya da ayın bir günü aile-çocuk-öğretmen oyun günü şeklinde çalışmaların düzenlenmesi; grup oyunlarının daha çok ön plana çıkarılması tavsiye edilebilir.

In this study, the opinions of the teachers about the problems that the pre-school children reflect on the games were investigated. Research has been based on phenomenological (qualitative) design from the qualitative research methods. The study group was selected according to convenience sampling based on the purposive sampling in non-probabilty sampling methods. The study group consists of 19 teachers who work in pre-school institutions affiliated to the Ministry of National Education in Mus city. The data were collected via semi-structured interview forms. In this framework semi-struc-tured interviews were carried out with teachers and the data obtained were subjected to content analysis. According to the results obtained in the research, teachers thought that children reflect various problems in their games. Teachers thought that the education of the parents is effective in the problems that the students reflect on their games. Theachers also thought that children who were cared by their families have improved themselves in terms of self-confidence when playing games. Teachers thought that the behavior of children in their games is indirect or directly influenced from the income situation of the parents. They stated that it would be more effective to give them duties and responsibilities in order to socialize and activate children more in games and also to support this situation with material spiritual reinforcements. In this context, it can be suggested that teachers follow different sources and studies in which they develop themselves in terms of classroom manage-ment. In rural areas it may be suggested to undertake joint project studies on family education with the participation of experts from the Ministry of National Education, psychological counseling and guidance and pre-school education, under the leadership of universities. It can be suggested to ar-range to work on school day as a family-child-teacher play day on a day or a day of the week and more attention can be given to group games as well.
Evaluation of the Preschool Children’s Problems in Plays