Reklamlardaki İkna Tekniklerinin Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Gözünden Değerlendirilmesi - Dolanbay, Hacer (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmada medya okuryazarlığı becerisinin konu alanını oluşturan reklamların farklı ikna teknikleriyle yarattığı algı yönetimine ilişkin farkındalığı okul öncesi öğretmen adayları aracılığıyla betimlemek amaçlanmıştır. Çalışmada reklamların en fazla etkilediği grup olan çocukların eğitmenleri oldukları için okul öncesi öğretmen adayları seçilmiştir. Nitel araştırma desenlerinden olgubilim çalışmasına göre desenlenen çalışmanın katılımcı grubu bir devlet üniversitesinin okul öncesi öğretmenliği bölümünde öğrenime devam eden 30 öğretmen adayıdır. Çalışma grubunun seçilmesinde seçkisiz örneklem türlerinden ölçüt örnekleme tercih edilmiştir. Veriler öğrenci çalışma kâğıtları ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanarak içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının reklamlardaki ikna tekniklerini başarılı biçimde belirleyebildikleri ve kullanılan farklı yöntemler hakkında analizler yapabildikleri sonucuna ulaşılmıştır. Yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlar dışındaki ürünlere ait reklamlardan etkilenmedikleri ve satın alma davranışı göstermedikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Evaluation of Persuasion Techniques in Advertisements from the Perspective of Pre-Service Preschool Teachers Candidates
Keywords: Reklam; ikna teknikleri; medya okuryazarlığı; öğretmen adayı