SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN GENEL VE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI ALGILARININ ÖLÇÜLMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - Korkmazer, Fuat (Selcuk University, 2021)
Amaç: Bu çalışma gelecekte sağlık politikalarının belirlenmesinde etkileri olabilecek sağlık yönetimi bölümü okuyan öğrencilerinin genel ve özel sağlık sigortalarına yönelik algılarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmanın örneklemi kamuya bağlı bir üniversitenin sağlık yönetimi bölümünde okuyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 125 öğrenciden oluşmuştur. Veri toplamada Sağlık Sigortası Algısı Ölçeğinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Bulgular: Veriler normal dağılım göstermediği için verilerin analizinde nonparametrik testlerden yararlanılmıştır. Çalışmada katılımcıların 5’li likert tipi bir ölçek olan ölçekten aldıkları puan ortalaması 3,10 ±0, 49 olarak bulunmuştur. Ayrıca genel ve özel sağlık sigorta algısının sosyo-demografik özelliklerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda sağlık yönetimi öğrencilerinin politika belirleme ve planlama yetkinliklerini geliştirmek için eğitim müfredatlarına konu ile ilgili derslerin eklenmesi önerilmiştir. Ayrıca sosyal güvenlik ile ilgili eğitim ve çalışmaların yapılması önerisinde bulunulmuştur.
A RESEARCH ON THE MEASUREMENT OF HEALTH MANAGEMENT STUDENTS' PERCEPTIONS OF GENERAL AND PRIVATE HEALTH INSURANCE
yok
Keywords: Sağlık Yönetimi; Genel Sağlık Sigortası; Özel Sağlık Sigortası