Farklı Sosyo-Ekonomik Statüye Sahip 8-10 Yaş Arası Çocukların Bazı Fiziksel ve Motorsal Özelliklerinin İncelenmesi - Karadağ, Alper (My University, 2019)
Bu çalışma, Ardahan İl'i merkezinde ilköğretim sürecine tabii olan farklı sosyo-ekonomik statüye sahip 8-10 yaş gurubundaki kız ve erkek çocukların bazı fiziksel ve motorsal performans profillerini incelemek üzere tasarlanmıştır. Çalışmaya ebeveynlerinin izni ile 239 kız ve 286 erkek olmak üzere toplam 525 çocuk iştirak etmiştir. Her bir çocuğun; boy, vücut ağırlığı ve vücut yağ yüzdesi ile durarak uzun atlama, el pençe kuvveti, esneklik, mekik çekme ve 5 x 10 m çeviklikle kombine edilmiş hız özellikleri ölçülmüştür. Çalışmaya katılan çocukların ailelerinin sosyo-ekonomik statülerini farklılaştıran toplam aylık gelirleri, anne ve babanın eğitim düzeyleri ile ikametgâh adreslerindeki farklılıklar ailelere sorulan sorulardan elde edilen cevaplar ile kategorilendirilmiştir. Çalışma neticesinde, ailelerin sahip olduğu sosyo-ekonomik statünün, çocukların fiziksel gelişimi ve bazı motorsal performans değerleri üzerinde olumlu / olumsuz etkiye yol açtığı tespit edilmiştir.

This study has been designed to investigate some physical and motoric performance profiles of male and female children aged between 8-10 with different socio-economic status and having primary education in the center of Ardahan province. A total of 525 children, including 239 girls and 286 boys have participated with the consent of their parents. Each child’s height, weight, body fat percentage, standing long jump, hand grip strength, flexibility crunches and speed characteristics combined with 5 x 10 m agility have been measured. Their total monthly income differentiating the socio economic status of the children’s families participated in the study, parents’ education levels and differences in their residence address have been categorized with the answers obtained from questions asked to the families. As a result of the study, it has been found out that the families’ socio economic status has positive / negative effects on children’s physical development and some motoric performance values.
Investigation of Some Physical and Motoric Characteristics of Children Aged 8-10 Years With Different SocioEconomic Status