Türkçe Ögretmeni Adaylarinin Kültür Okuryazarligi, Bilgi Okuryazarligi ve Medya Okuryazarligi Becerilerinin Incelenmesi - Mengülogul, Gürkan; Sarikaya, Bünyamin (Ali Fuat ARICI, 2024)
Bu arastirmada Türkçe ögretmeni adaylarinin kültür okuryazarligi, bilgi okuryazarligi ve medya okuryazarligi becerilerinin incelenmesi amaçlanmistir. Bu amaç dogrultusunda arastirmada betimsel tarama modeli kullanilmistir. Arastirmanin çalisma grubunu, 2023-2024 egitim-ögretim yilinda Mus Alparslan Üniversitesi Türkçe Egitimi Ana Bilim Dalinda ögrenimlerine devam eden 155 Türkçe ögretmeni adayi olusturmaktadir. Çalismada veri toplama araci olarak 3 farkli ölçek kullanilmistir. Türkçe ögretmeni adaylarinin kültür okuryazarligi becerilerini belirlemek için Kiliçoglu Kivrak (2023) tarafindan gelistirilmis “Kültürel Okuryazarlik Ölçegi” , bilgi okuryazarligi becerilerini belirlemek için Adigüzel (2011) tarafindan gelistirilmis “Bilgi Okuryazarlik Ölçegi” ve medya okuryazarligi becerilerini belirlemek için de Karaman ve Karatas (2009) tarafindan gelistirilmis “Medya Okuryazarlik Düzey Belirleme Ölçegi” kullanilmistir. Arastirmada veriler 2023-2024 egitim-ögretim yilinin bahar döneminde “Google Formlar” araciligiyla toplanmistir. Çalismada veriler, SPSS 26.00 programi ile analiz edilmistir. Ayrica bütün ölçümler normal dagilim gösterdiginden parametric testlerden t-Testi ve One Way Anova yapilmistir. Arastirma sonucunda Türkçe ögretmeni adaylarinin kültür okuryazarligi düzeylerinin yüksek oldugu, cinsiyete göre farklilik göstermedigi ancak sinif düzeyine göre istatistiksel olarak farklilastigi belirlenmistir. Bunun yani sira Türkçe ögretmeni adaylarinin bilgi okuryazarlik düzeylerinin yüksek oldugu, cinsiyete ve ögrenim görülen sinif düzeyine göre göre farklilik göstermedigi tespit edilmistir. Ayrica Türkçe ögretmeni adaylarinin medya okuryazarlik düzeylerinin yüksek oldugu, cinsiyete ve ögrenim görülen sinif düzeyine göre göre farklilik göstermedigi sonucuna ulasilmistir.
Keywords: Turkish Education; Türkçe Egitimi