Tinea Pedis Tedavisinde, Anadolu Propolis Kullanımının, Tinea Pedis Hemşirelik Eğitiminin ve Geleneksel Tıbbi Tedavinin Değerlendirilmesi: Üç Kollu Randomize Çalışma - Burucu, Rukiye; Kabakcı, Dilek; Örs, İsmail; Durmaz, Melike; Karaağaç, Hasan; Örs, İlknur (Selcuk University, 2025)
Amaç: Bu çalışmada; tinea pedis tedavisinde, Anadolu propolis ekstresinin topikal kullanımının, hemşirelik eğitiminin ve geleneksel tıbbi tedavinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu üç kollu, randomize, kontrollü bir klinik çalışmadır. Örneklem büyüklüğü (n:96) güç analizi ile belirlenmiştir. Bir gruba plasebo, birine propolis, diğerine ise propolis eğitimin uygulanmıştır. Katılımcılar tinea pedis tanısı alan yetişkin hastalardır. Araştırma için gerekli izinler ve katılımcılardan yazılı onamlar alınmıştır. Veri toplama araçları sosyodemografik veri formu, hekim ve hasta genel değerlendirme formu, Türk Dermatolojik Yaşam Kalitesi İndeksi'dir. Bulgular: Hasta ve doktor değerlendirmelerine göre tinea pedis lezyonlarında en fazla iyileşmeyi “eğitim” (%71,9) ve “propolis” (%87,1) grupları göstermiştir. Dermatolojik Yaşam Kalitesi İndeksi puan ortalamaları ilk ve son değerlendirmelerde farklı bulunmuştur. Hesaplanan etki büyüklüğü d>0,5 olarak bulunmuştur. Hastaların değerlendirmesinde eğitim grubu “büyük bir iyileşme” (%71,9) yaşadıklarını belirtmiştir. Doktorun değerlendirmesine göre Anadolu propolisi uygulanan grup %78,1 oranıyla “en fazla gelişme” göstermiş olup, her iki değerlendirmede de gruplar arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. (p<0,05). Sonuç: Çalışmaya dahil edilen üç grubun dermatolojik yaşam kalitesi ile hasta ve doktorun değerlendirmeleri arasında farklılık bulunmaktadır. Hastaların ayak bakımı konusunda eğitilmesi sağlığın korunması ve geliştirilmesi açısından önemlidir.
Combination Treatment with Conventional Medical Therapy with External use of Anatolian Propolis or Nursing Education for Tinea Pedis: A Three-Arm Randomized Controlled Trial
Keywords: Propolis; ayak bakımı; hemşirelik eğitimi; ayak mantarı