Türkiye'de Yetiştirilen Siyah Alaca - Holstein, Esmer ve Simmental Irkları ile Melez Genotiplerine Ait Bazı Döl Verim Özelliklerinin Karşılaştırılması - Şahin, Onur (My University, 2023)
Bu çalışma soy kütüğü sistemine kayıtlı olan Siyah Alaca - Holstein (HF), Esmer (BS), Simmental (SM), Siyah Alaca - Holstein melezi (HFX), Esmer melezi (BSX) ve Simmental melezi (SMX) sığırlara ait bazı üreme özelliklerini karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın materyalini 2000-2019 yılları arasında doğmuş 22.331 baş ineğe ait 2001 – 2014 yılları arasındaki döl verim kayıtları kullanılmıştır. Döl verimi özellikleri üzerine genotip ve bölge faktörlerinin etkilerinin istatiski analizi amacıyla GLM ANOVA yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada sığır ırkları ve melezlerinin döl verimi özellikleri Türkiye’deki coğrafik bölgeler bazında ortaya konularak karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; ilkine buzağılama yaşı (İBY) 858.0 ± 151.1 gün, ilk buzağılamada gebelik süresi (İBGS) 274.4 ± 13.5 gün, gebelik başına tohumlama sayısı (GBTS) 1.98±0,98 adet/baş, bir inekten alınan canlı buzağı sayısı (CDBS) 4.1±1.8 baş ve buzağılama aralığı (BA) 441.2±88.8 gün olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, İBY, CDBS ve BA özellikleri açısından genotip x bölge interaksiyonunun önemli olması, ırkların bu özellikler bakımından bölgelerde ortaya koymuş oldukları döl verim performansının farklı olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada genotip x bölge interaksiyonun önemli olduğu tespit edilmiş olup İBY, CDBS ve bu BA özellikleri için yürütülecek seleksiyon çalışmaları ile bölgelere göre yapılacak ırk tercihlerinde bu araştırma sonuçlarının dikkate alınması yeni oluşturulacak sürülerin döl verim performansının yükseltilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.