TEK PARTİ DÖNEMİNDE MALATYA’DA NÜFUS VE DEMOGRAFİK YAPI [1927-1950] - Çağlayan, Ercan (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı tek parti döneminde 1927-1950 tarihleri arasında gerçekleştirilen beş nüfus sayımının sonuçlarını esas alarak Malatya'nın nüfusuna ve demografik yapısına dair verileri ortaya koymaktır. Makale, 1927-1950 yılları arasındaki beş nüfus sayımı verilerine dayandığından çalışmada nicel verilere dayalı bir yöntem kullanılacaktır. Bu yöntemden hareketle, farklı tarihlerde gerçekleştirilen beş nüfus sayımı sonuçları esas alınarak söz konusu tarihte Malatya'nın toplam nüfusu, nüfusun cinsiyet, okur-yazarlık, köy-kent, din ve anadil dağılımı ortaya konulacaktır. Başka bir ifadeyle, söz konusu tarihlerde Malatya'daki nüfusun kırsal ve kentsel yapısı, cinsiyet ve okuryazarlık gibi özelliklerinin yanı sıra Malatya nüfusunun dinsel ve etnik kompozisyonu ile nüfusun anadil özellikleri gibi yapısı sayısal verilerle ortaya konmaya çalışılacaktır. Bu makalede kullanılacak temel kaynak Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından yayımlanan 1927, 1935, 1940, 1945 ve 1950 tarihli Nüfus İstatistikleri'dir. Çalışmanın muhtemel bulguları ise 1927-1950 yılları arasındaki Malatya'nın nüfusunu ve nüfusun özelliklerini kapsamaktadır

The aim of this study is to manifest the output pertaining the population and demographic results of Malatya based on the statistics of five different censuses which took place between 1927-1950 during the single-party period. Owing to the fact that our survey depends mainly on the data obtained from five separate censuses between the years 1927-1950, we have applied a quantitative approach. Based on such data we are going to reveal certain aspects of the society among which we can mention the total number of the population, sex and literacy rates, the divisional and distributional properties of cities and the countryside, and also religios and linguistic backgrounds. In other words we hereby are supposed to provide a certain amount of digital data regarding the population movements in Malatya, the rural and municipal structure of the population and sex groups, literacy rate, the religious and ethnic composition of the society as well as mother-tongue properties. The major resource that has been taken advantage of is the demographical statistics published by the Devlet İstatistik Enstitüsü (State Institute of Statistics) in 1927, 1935, 1940, 1945 and 1950. Thus the likely results of this study will cover the period between 1927-1950 referring to social and demographical qualities of that time.
THE POPULATION AND DEMOGRAPHIC STRUCTURE DURING THE SINGLE-PARTY PERIOD (1927-1950)
Keywords: Kültürel Çalışmalar