Kişisel Dijital Arşivin Oluşturulmasında Zotero’nun Rolü - Öney, Celal (My University, 2020)
Geçmişi ile beraber yaşayan insan, yaşamının birçok anında geçmişi hatırlamak için çaba sarf etmekten geri durmamıştır. Fotoğraf, ses ve görüntü kaydı, mektup, anı defteri ve önemli resmi belgeler, insanın biriktirdiği bilgi ve belgelerin önemli bölümünü oluşturmaktadır. Bu dokümantasyon, insanın geçmiş ile bağlantısını kurabilecek düşüncesi ile hep kendisi tarafından saklanmıştır. Ancak ani gerçekleşen bir ölüm, hafıza kaybı, taşınma veya doğal afetler kişinin bu dokümantasyonunun kaybolmasına ya da zarar görmesine neden olmaktadır. Dijitalleşmenin hızlı geliştiği günümüzde bu sorunun önüne geçmek kısa bir eğitim ile mümkündür. Kişisel dijital arşiv faaliyetinin önemli basamakları olan toplama, dijitalleştirme, tasnif etme, saklama, koruma ve paylaşma, bilinmesi gereken adımlardır. Bu çalışmada kişisel dijital arşivin önemine değinerek bilgi ve belgelerin nasıl dijitalleştirilebileceği konusuna hem açıklık getirmeye çalıştık hem de oluşan bu dijital dokümantasyonun Zotero aracı kullanılarak nasıl tasnif edilip saklanacağı konusunu inceledik.

A person who lives with his past did not stop trying to remember the past in many moments of his life. Photographs, audio and video recordings, letters, memo books and important official documents constitute an important part of the information and documents that people have accumulated. This documentation has always been kept by the person with the idea that he / she can connect with the past. However, sudden death, memory loss, moving or natural disasters cause the loss or damage of this documentary. It is possible to prevent this problem with a short training in today's digitalization era. Collection, digitization, classification, storage, preservation and sharing are important steps in personal digital archive activity. In this study, we tried to clarify the issue of how to digitize the information and the documents by emphasizing the importance of personal digital archive, and we also examined how this digital documentation can be classified and stored by using the Zotero tool.
The Impact of Zotero for Doing Personal Digital Archive