Ergenlerde İnternet Bağımlılığı ve Psikolojik Belirtilerin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi - Taş, İbrahim (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
Buaraştırmada internet bağımlılığı ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişkiincelenmiş ve bu kavramlar çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmiştir.Araştırma İstanbul’da farklı liselerde öğrenim gören 167’si (% 39.7) kadın254’ü (%60.3) erkek olmak üzere toplam 421 öğrenci üzerinde yürütülmüştür.Araştırmada veri toplama araçları olarak İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve KısaSemptom Envanteri kullanılmıştır. Araştırmada internet bağımlılığı ilepsikolojik belirtiler arasında pozitif yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir.İnternet bağımlılığının anne baba tutumları ve internete girme amacına göreanlamlı şekilde farklılaştığı ve internette kalma süresi ile ilişkili olduğutespit edilmiştir. Psikolojik belirtilerin cinsiyet, anne baba tutumları vesınıf değişkenine göre anlamlı şekilde farklılaştığı yaş ve internette kalmasüresi ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca psikolojik belirtilerininterneti kullanma amacına göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı tespitedilmiştir.

Inthis study, the relationship between internet addiction and psychologicalsymptoms is examined. The research is carried out on total 421 highschool students studying at different high schools in Istanbul province. 167(39%) of them are female and 254 (60, 3%) of them are male. Brief SymptomInventory and the Internet Addiction Scale were used as data collection tools.In the study, positive correlation between internet addiction and psychologicalsymptoms has been found. It has been identified that internet addiction differssignificantly according parental attitudes and the purpose of using the internet.It has been identified that psychological symptoms differ significantlyaccording to gender, parental attitudes and grade level while it is associatedwith time on the internet and the variable of age.
The Examination of Internet Addiction and Psychological Symptoms Among Adolescents According to Various Variables
anemon
Keywords: İnternet Bağımlılığı; Ergenlik; Psikolojik Belirtiler; Anne Baba Tutumu; Internet Addiction; Adolescent; Psychological Symptoms; Parental Attitude