Muş Yöresinde Toplum Kökenli Klebsiella Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılığının Araştırılması - Polat, Muhammet Seyit (My University, 2014)
Klebsiella spp. hastane enfeksiyonlarına neden olmakla birlikte toplum kökenli enfeksiyonlara da yol açabilmektedir. Toplumdaki bireylerin bulunduğu ortamda kişiden kişiye teması veya kişisel eşyaların kullanımı toplum kökenli enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bu nedenle toplum kökenli enfeksiyonlara yol açan Klebsiella spp. taşıyıcılığı önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasıyla toplum kökenli Klebsiella suşlarının antimikrobiyal duyarlılıklarının ortaya konulması amaçlandı. Bu amaç ile Muş ili devlet hastanesine başvuran 332 poliklinik hastasına ait dışkı örnekleri izolasyon amacıyla kullanıldı. Dışkı örneklerinden 23 (%6.93) adet Klebsiella spp. izole edilmiştir. Çalışmada ayrıca poliklinik hastalarından izole edilen 11 idrar izolatı kullanıldı. Dışkı örneklerinden izole edilen izolatlardan 19 suş K. pneumoniae, 2 suş K. oxytoca, 1 suş K. ozaenae ve 1 suş K. rhinoscleromatis olarak identifiye edildi. İdrar izolatlarının tamamı K. pneumoniae olarak identifiye edildiler. İzolatların antimikrobiyal duyarlılıkları disk difüzyon yöntemiyle ortaya konuldu. Zon çaplarının değerlendirilmesi Klinik ve Laboratuvar Standartları Enstitüsünün (Clinical and Laboratory Standards Institute, CLSI) kriterlerine göre yapıldı. Çalışma sonucunda antibiyotiklere karşı çeşitli oranlarda duyarlılık tespit edildi. İzolatlara en etkili antimikrobiyal ajanların sırasıyla; imipenem, amikasin ve ofloksasin (%100); siprofloksasin, gentamisin ve kloramfenikol (%97.06); sefepim ve tobramisin (%94.12); seftazidim, sefotaksim ve aztreonam (%91.18); amoksisilin/klavulonik asit (%88.24); sefuroksim ve sefazolin (%82.35) olduğu tespit edildi. Antimikrobiyal direnç düşük oranlarda tespit edildi. Ayrıca suşlarda GSBL tespit edilmedi. Sonuç olarak; bölgemizde toplum kökenli Klebsiella izolatlarında önemli derecede antimikrobiyal direnç tespit edilmemiştir.
Keywords: Toplum kökenli Klebsiella spp.; antimikrobiyal duyarlılık; GSBL.