Bizansli Gözüyle Türkler - Elçioglu, Havva (Oguzhan SAYGILI, 2021)
Kuskusuz Bizans kaynaklari Türk tarihi için büyük öneme sahiptir. Çünkü Türkler tarihte uzun yillar Bizans ile etkilesim kurmuslardir. Özellikle geç ortaçag tarihi açisindan Bizans kaynaklarinin önemi büyüktür. Bu etkilesim 1071 Malazgirt Savasi ile birlikte baslamis gibi görünse de aslinda Türk-Bizans iliskisi daha eskiye dayanmaktadir. 1075 yilinda Iznik’te kurulan Türkiye Selçuklu Devleti ile sinirdas olunmasi hasebiyle iliskiler daha da artmis ve Osmanli Devleti’nin beylikten imparatorluga uzanan sürecinde Türk-Bizans iliskisi son safhaya ulasmistir. 1453’te Istanbul’u ele geçiren Osmanlilar Bizans mirasi üzerine devleti imparatorluga dönüstürmüs, dolayisiyla bu miras kendi kaynaklarina da yansimistir. Iste bunlarin basinda gelen bir isim; Georges Pachymeres’in eserinde Kipçaklardan Selçuklu Sultanlarina, Ikinci Beyliklerden Osmanli Devleti’nin kurulus dönemine ait önemli malumatlar bulunmaktadir. Özellikle Osmanli kurulus dönemi hakkinda okuyucuya aktarilan bilgiler ayri bir öneme sahiptir. Çünkü Osmanli Devleti’nde tarih yaziciligi, Fatih Sultan Mehmed döneminden sonra baslamistir. Bizans ve Osmanli Devleti arasinda yapilan ilk savasi (Bafeus Savasi) ele alan yazar, Osmanli Devleti’nin kurucusu Osman Bey’den bahseden ilk tarihçidir