Bu Çalışma, Muş Alparslan Üniversitesi Bilimsel Araştırma Ve Yayın Etik Kurulu’nun 27/09/20l9 tarihli kararı ile yapılmıştır. - Ceylan, Yılmaz; Özaydın, Muharrem (My University, 2020)
Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş, endüstriyel kapitalizm, teknolojik gelişmeler ve eğitim seviyesinin yükselmesi insanların kişisel yaşamlarında pek çok değişime ve dönüşüme neden olmuştur. Bu keskin değişim ve dönüşüm, bütün dünyada üstesinden gelinemeyecek huzursuzluklara ve buhranlara neden olmuştur. Neticesinde modern seküler danışmanlığın üstesinden gelmeye çalıştığı ancak başarılı olmadığı alanlar ortaya çıkmıştır. Bu anlamda manevi danışmanlık önemli bir alan olarak gündeme gelmiştir. Manevi danışmanlık insanın problemlerine dini, ahlaki ve manevi değerler çerçevesinde çözüm bulmak için disiplinler arası bir çalışma öngörür. Bu amaçla manevi danışmanlık ve manevi danışmanların bu süre zarfında yaygınlaştığını söylemek mümkündür. Bu çalışmanın amacı manevi danışman olarak çalışan bireylerin değer algısını araştırmaktır. Bu amaçla Muş ve Elâzığ’da farklı kurumlarda manevi danışman olarak çalışan yedi kişiyle mülakat gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nitel araştırma desenine göre yapılmış ve veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış soruların yer aldığı bir görüşme formu kullanılmıştır. Sonuç olarak, manevi danışmanlıktaki temel amacın bireylerin manevi değer ihtiyaçlarını, değerleri merkezine koyan manevi danışmanlık süreciyle karşılamak olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Manevi, Manevi Danışmanlık, Manevi Danışman, Değer, Algı