Dİltheyda Tarix va Ma'no - Müminoğlu, Kasım (Muş Alparslan Üniversitesi, 2020)
Dilthey’in düşüncesinde tarihi yaşamın ana unsurları olarak, din, sanat, bilim ve medeniyet, insanın bu dünyada nasıl bir varlık olduğunu gösteren en önemli amillerdir. Dilthey’in tarih felsefesinde transandantal değişim bu şekilde meydana gelmektedir. Bu makalede, tarih konusuna anlam metodu ile yaklaşmakla birlikte tin bilimlerinde anlamayı sadece bir metot olarak değil aynı zamanda “Varlık” alanını kuşatan bir hareket olarak ele almış olan Dilthey’in felsefi düşüncesine aydınlık getirmeyi amaçlıyoruz. Bu amacı gerçekleştirmek için Dilthey’in tarih, tarihsellik, tarihsel akıl, ruhsal yaşam gibi düşüncelerine ve bütün bunlar sayesinde onu anlam metoduna getirmiş olan tartışmalara yer vermeyi düşünüyoruz.

In Diltey’s understanding, the higher conditions of historical life, systems such as religion, art, knowledge, and culture, were considered to be the factors that determine how man exists in this world. The transcendental transformation in Diltey's philosophy of life takes place in this state. This article aims to clarify the philosophical views of Diltey, who, while approaching the issue of history with a style of meaning, not only as a method of understanding the topics of psychology, but also as an action surrounding the realm of Being. To achieve this goal, we focus on Diltey’s concepts of history, historiography, historical reason, spiritual life, and his methodological considerations on the style of meaning.
History and Meaning in Dilthey
anemon
Keywords: Diltey; tarih; akıl; tarihsellik; anlam; hermeneutik; Dilthey; tarih; akıl; tarihsellik; anlam; Dilthey; history; intellect; historicity; understanding; hermeneutics