Fiziksel aktivite konusunda farkındalık eğitimi alan genç bireylerin aktivite seviyelerindeki değişimin incelenmesi - Ülger, Özlem; Balkan, Ayla Fil; Demirel, Aynur; Keklicek, Hilal; Ceren, Ali Naim; Onan, Dilara; Karaduman, Aynur Ayşe (Hacettepe Üniversitesi, 2018)
AMAÇ : Genç b ireylerin fiziksel aktivitenin sağlık üzerine etkileri hakkındaki bilgi düzeylerinin ve farkındalıklarının artırılmasının fiziksel aktivite düzeylerine olan etkilerini incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya, yaşları 18-35 arasında ve fiziksel aktivite yapmasına engel bir sağlık problemi olmayan gönüllüler dâhil edilmiştir. 6 Dakika Yürüme Testi(6DYT), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi, Nottingham Sağlık Profili, Beck Depresyon Anketi, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi değerlendirmeleri yapılmıştır. Aktivite günlüğü ve anketine göre, 10 bin adım kriter alınarak bireyler 10 bin altı ve üstü adım atanlar olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bireyler ilk değerlendirmelerin ardından, egzersiz ve yürüme eğitimi programına alınmışlar ve 1 ay sonra ikinci kez değerlendirilmişlerdir. SONUÇLAR: 6DYT sonuçları incelendiğinde, her bir grubun eğitim öncesi ve sonrası değerlerinin anlamlı değişiklik gösterdiği(p 0.05). Fiziksel aktivite, yaşam kalitesi, depresyon ve uyku değerlendirme anket sonuçlarının, eğitim ile birlikte her iki grupta olumlu yönde gelişim gösterdiği(p 0.05). TARTIŞMA : So nuçlar gençlerin inaktif olduğunu göstermiştir. Yürüme mesafesinin düşük ve oksijen tüketiminin başlangıçta fazla olduğu, ancak verilen yürüme eğitimi ile değerler gelişmiştir. İnaktiviteye bağlı ortaya çıkan depresyon, uyku bozukluğu gibi durumların orta derecede etkilendiği, yaşam kalitesi değerlerinin de düşük olduğu, ancak eğitim ile sonuçların daha memnun edici olabildiği gösterilmiştir.
Keywords: Fiziksel aktivite; farkındalık; egzersiz