Kış Merasında Otlatmanın Toprağın Bazı Özelliklerine Etkileri - Parlak, Mehmet; Gökkuş, Ahmet; Türkmen, Cafer; Oral, Hülya Hanoğlu; Özaslan Altıngül Parlak (My University, 2018)
Merada otlayan hayvanlar, otlatmanın zaman ve yoğunluğu ile iklim ve toprak şartlarına bağlı olaraktoprağı olumlu ya da olumsuz etkiler. Özellikle topraklar yaş iken yapılan otlatmalar genellikle olumsuz etkiyesahiptir. Bu çalışmada kışın koyun otlatılan doğal merada, bu otlatmanın toprakların fiziksel ve biyolojiközellikleri üzerine etkileri belirlemek için denemenin başlangıcı ve sonunda 0-5 ve 5-15 cm derinliklerden toprakörnekleri alınmıştır. Denemede koyun başına 875 m2alan düşecek şekilde her yıl kışın 2 ay (ocak ve şubat)Merinos koyunları otlatılmıştır. Uygulanan eş yapma t testi sonucunda otlatmanın hacim ağırlığı, penetrometredirenci, toprak nemi, mikroorganizma sayısı ve katalaz enzim aktivitesi özelliklerine etkisi istatistiksel olarakönemli (P<0.05) bulunmuştur. İncelenen diğer özellikler (agregat stabilitesi, organik karbon (C), toplam azot(N), üreaz aktivitesi) üzerinde otlatmanın önemli etkisi görülmemiştir. Sonuç olarak, meraların sürdürülebilirliğiiçin topraklar ıslak iken otlatılmamalıdır.