Pozitif Psikolojik Sermayenin Yenilikçi Davranış Üzerindeki Etkisi: Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma - Örücü, Edip; Çinar, Binnaz (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmanın temel amacı, bankacılık sektöründe görev alançalışanların pozitif psikolojik sermaye (özyeterlilik, umut, psikolojikdayanıklılık ve iyimserlik) düzeylerinin yenilikçi davranışları üzerindeetkilerinin olup olmadığının incelenmesidir. Bu amaca ulaşmak için, verilerBalıkesir'in Bandırma ilçesinde görev alan banka çalışanlarından kolaydaörnekleme ve anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır. 125 anket dikkatealınarak analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucu regresyon analizinde, pozitif psikolojik sermaye alt boyutlarından psikolojik dayanıklılığınyenilikçi davranışı anlamlı bir şekilde etkilediği saptanmıştır. Bununlabirlikte, pozitif psikolojik sermaye alt boyutları özyeterlilik, umut veiyimserlik düzeylerinin yenilikçi davranış üzerinde etkili olmadığıbelirlenmiştir.

The main purpose of this study is to examine whether theemployees in the banking sector have positive psychological capital(self-efficacy, hope, psychological resilience and optimism) levels on theirinnovative behaviors. In order to achieve this aim, data were collected fromthe bank employees in the Bandırma district of Balıkesir by using sampling andsurvey method. A total of 125 questionnaires were analyzed. In the regressionanalysis, found that psychological resilience from the subscales of positivepsychological capital has positive affect on the innovative behavior. Inaddition, positive psychological capital subscales self-efficacy, hope andoptimism has not affect on innovative behavior.
The Influence of Positive Psychological Capital on Innovative Behavior: a Research in the Banking Sector
anemon
Keywords: Pozitif Psikolojik Sermaye; Yenilikçi Davranış; Bankacılık Sektörü; Positive Psychological Capital; Innovative Behavior; Banking Sector