Ti6Al4V Alaşımı Üzerine Sol-Jel Yöntemi ile Yapılan SiO2 Kaplamalarda Kurutma Kontrol Kimyasallarının Kaplama Morfolojisine Etkisi - Gül, Canser; Albayrak, Sevda; Durmuş, Hülya (Muş Alparslan Üniversitesi, 2020)
Ti6Al4V is the most widely used titanium alloy in today's biomaterial applications. It is preferred in biomedical applications due to its non-toxic/allergenic effect and good mechanical properties. This study was carried out with the aim of improving the corrosion resistanceof this alloy preffered due to its many positive properties. In this study, Ti6Al4V alloy was coated with SiO2 solution by using sol-gel method prepared by adding different drying control chemicals after surface preparation. Then, X-Ray Diffraction (XRD) and scanning electron microscopy (SEM) analyses were performed. As a result of these analyses, it was observed that the used drying control chemicals prevented the cracks that may occur in the structure, shortened the gap distance between the formed crack structures and tended to preserve the integrity of the structure.

Ti6Al4V, günümüzün biyomalzeme uygulamalarında en çok kullanılan titanyum alaşımıdır. İnsan vücudu içinde toksik/alerjenik etki oluşturmaması ve mekanik özelliklerinin iyi olması nedenleri ile biyomedikal uygulamalarda tercih edilmektedir. Yapılan çalışma, birçok olumlu özellikleri nedeni ile tercih edilen bu korozyon dayanımının geliştirilmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada Ti6Al4V alaşımı, yüzey hazırlıkları yapıldıktan sonra, farklı kurutma kontrol kimyasalları eklenerek hazırlanan SiO2 çözeltisi kullanılarak sol-jel yöntemi ile kaplanmıştır. Sonrasında X-Işını Kırınımı (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda kullanılan kurutma kontrol kimyasallarının yapıda oluşması muhtemel çatlakları önlediği, oluşan çatlak yapılarının arasındaki boşluk mesafesini kısalttığı, yapının bütünlüğünü koruma eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir.
The Effect of Drying Control Chemicals on Coatings Morphology at SiO2 Coatings Prepared by Sol-Gel Method on Ti6Al4V Alloy
msufbd
Keywords: Biomaterial; Coating; Ti6Al4V; SiO2; Sol-Gel; Ti6Al4V; Sol-jel; Kaplama; SiO2; Biyomalzeme