Doğum Sonu Dönemde Annelerin Bebek Bakımı ile İlgili Obsesif ve Kompulsif Davranışları ve Sağlık Okuryazarlığı Arasındaki İlişki: Tanımlayıcı Araştırma - Kırca, Nurcan; Altun, Özlem Şahin; Apay, Serap Ejder; Şahin, Fatih (My University, 2022)
Amaç: Bu araştırma, postpartum dönemde annelerin bebek bakımı ile ilgili obsesif ve kompulsif davranışları ve sağlık okuryazarlığı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma, tanımlayıcı-ilişki arayıcı türde planlanmıştır. Çalışma 218 kadın ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Kasım 2020-Temmuz 2021 tarihleri arasında kişisel bilgi formu, e-Sağlık Okuryazarlık Ölçeği ve Doğum Sonu Dönemde Annelerin Bebek Bakımı ile İlgili Obsesif ve Kompulsif Davranışları Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı istatistikler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Kadınların %45,9’unun 26-35 yaş arasında olduğu, %37,2’sinin ilköğretim mezunu olduğu saptanmıştır. Kadınların %96,3’ünün kronik hastalığı olmadığı, %51,4’ünün son doğumunun vajinal olduğu, %63,8’inin bebeğini ilk 1 saat içinde emzirdiği belirlenmiştir. Kadınlar, e-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği’nden 23,25±8,290 puan almışlardır. Doğum Sonu Dönemde Annelerin Bebek Bakımı ile İlgili Obsesif ve Kompulsif Davranışları Ölçeği’nden 27,42±8,935 puan aldıkları saptanmıştır. Annelerin e-Sağlık Okuryazarlık Ölçeği ve Doğum Sonu Dönemde Annelerin Bebek Bakımı ile İlgili Obsesif ve Kompulsif Davranışları Ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada yer alan kadınların, sağlık okuryazarlığı ve bebek bakımı ile ilgili obsesif ve kompulsif davranışlarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Kadınların sağlık okuryazarlığı düzeyinin artırılması ve bebek bakımı ile ilgili obsesif ve kompulsif davranışlarının azaltılması için sağlık bakım profesyonelleri eğitimler yapmalı ve gerekli yönlendirmelerde bulunmalıdır.