Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımına Yönelik Görüşleri: Boylamsal Bir Çalışma - Pınar, Mehmet Ali; Kaya, Esin (Gürbüz OCAK, 2025)
Bu çalışmanın temel amacı, 2012 ve 2022 yıllarındaki fen bilimleri öğretmenlerinin yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dair sınıf içi uygulamalarını karşılaştırmaktır. Araştırma, 2012'de Diyarbakır'da görev yapan 30 öğretmen ile 2022'de aynı öğretmenlerden ulaşılan 22 öğretmenle gerçekleştirilmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmış ve betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, 2012'de yapılandırmacı öğrenme yaklaşımının uygulanmasını engelleyen başlıca faktörler; fiziki koşullardaki eksiklikler, öğrencilerin düşük hazır bulunuşluk düzeyleri, coğrafi etkenler, veli ilgisizliği ve öğretmenlerin deneyim yetersizliğidir. 2022'de ise uzaktan eğitimle ilgili yeni zorluklar, zaman yönetimi sorunları, etkileşim sınırlamaları ve müfredat yoğunluğu gibi problemlere yol açmıştır. 2012'de öğretmenler, kalabalık sınıflar ve düşük hazır bulunuşluk düzeyleri nedeniyle genellikle düz anlatım yöntemini kullanmışlardır. Ancak, 2022'de öğretmenlerin öğretim yöntemlerini çeşitlendirmeye çalıştıkları görülmüştür. Laboratuvar kullanımı konusunda 2012'de yetersiz olanaklar ve öğrenci kontrolü zorlukları varken, 2022'de laboratuvar malzemelerine erişimde çeşitlilik gözlemlenmiştir. Ölçme araçları konusunda ise, 2012'de yazılı sınavlar tercih edilirken, 2022'de öğretmenlerin değerlendirme yöntemlerinde çeşitlilik artmıştır.
Science Teachers' Opinions On The Constructive Learning Approach: A Longitudinal Qualitative Study
Keywords: Fen bilimleri öğretmeni; yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı; öğretmen görüşleri