Muş ilinin biyokütle potansiyeli - Aktan, Okan (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Günümüzde enerji tüketiminin büyük bir bölümü fosil kaynaklardan karşılanmaktadır. Fosil yakıt rezervlerinin giderek azalmasına karşın nüfus artışı ve hayatı kolaylaştıran teknolojik cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte enerjiye olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Bu durum ülkeleri mevcut enerji kaynaklarının dışında alternatif enerji kaynaklarına zorunlu olarak yönlendirmektedir. Bu alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarından biri biyokütle olarak öne çıkmaktadır. Biyokütle insan, hayvan veya bitki yaşamının olduğu her yerde hammadde olarak bulunan, yenilenebilir, kolaylıkla temin edilebilir ve temiz bir enerji kaynağı özelliklerinden dolayı fosil yakıtlara alternatif olarak kullanabilecek bir enerji kaynağıdır. Ayrıca fosil yakıt zengini olmayan Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azalmasına ve ülkenin sürdürülebilir ekonomik gelişimi için enerji arz güvenliğine katkı sağlayacak bu önemli yerel alternatifin mümkün olduğunca değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden bu araştırmada ilk önce Muş iline ait biyokütle potansiyeli hesaplanmıştır. Ardından kentin toplam enerji tüketiminin biyokütle potansiyeli tarafından karşılanma yüzdesi belirlenmeye çalışılmıştır. Böylece kentin teorik biyokütle potansiyelinin değerlendirilmesinin önemi konusunda kamuda farkındalık oluşturmaya katkı sağlanmaya çalışılmıştır.

Most of today's energy consumption is met by fossil resources. The demand for energy is increasing day by day with the increasing fossil fuel reserves, population growth and the spread of technological devices that facilitate convenience. This situation necessarily directs countries to alternative energy sources other than existing energy sources. One of these alternative and fragmented energy sources stands out as biomass. Biomass is an energy source that can be used as an alternative to fossil fuels because it is available as a raw material and can be replaced wherever there are humans, animals or vegetation, and it has available options and a clean resource distribution. In addition, this important local alternative should be evaluated as much as possible to ensure that Turkey, which is not rich in fossil fuels, increases in energy and contributes to energy supply security for advanced sustainable economic growth. For this reason, in this research, the biomass potential of Muş was first calculated. The percentage of one kilogram of total energy consumption covered by biomass potential remains to be determined. Thus, it is tried to ensure co
Biomass potential of Muş province
Fen Bilimleri Enstitüsü, Nükleer Enerji ve Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
Keywords: Enerji; Energy