Milli Mücadele'de Enver Behnan Şapolyo'nun İzlenimleri ve Kağnı Kolları - Yuca, İrşad (Muş Alparslan Üniversitesi, 2015)
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşaması olan Milli Mücadele dönemi hakkında birçok akademik ve özgün çalışmalar yapılmaktadır. Ancak Türk tarih anlayışında öne çıkan siyasi ve askeri olayların incelenmesi, sosyal ve bireysel olana ait tarihin incelenmesini kısmi düzeyde bırakmaktadır. Son yıllarda tarihsel sosyoloji tasavvurundaki gelişmeler, Türk tarih anlayışına bireyi, kentleri, etnik unsurları, kültürel değerleri ve toplumun diğer yapılarını inceleme konusu yapmada popüler kılmıştır. Tarihin bu yeni çerçevesi dâhilinde, Milli Mücadele dönemi Anadolu’da bireylerin yaşadıkları, üstlendikleri vazifeler, ruh halleri, fikir yapıları ve beklentilerinin keşfi önemli hale gelmiştir. Bu maksada katkı sağlayacağı düşüncesiyle bu çalışma kaleme alındı. Çalışmada, Enver Behnan Şapolyo’nun, Milli Mücadele’ye katılışında bir birey olarak taşıdığı milli hisler, Anadolu halkının o süreçte sahip olduğu düşüncelerinin ve hislerinin keşfine de örnek teşkil etmektedir. Milli Mücadele döneminde askeri vazife olarak görev yaptığı Kağnı Kolları hakkında malumatlar vermesi, o devrin cephe gerisindeki hayatın bilinmesine katkılar sağlamaktadır.

Many academic and original studies are carried out for the period of National Struggle which was the first phase of the establishment of the Republic of Turkey. However, according to Turkish historical perception the significant topics of research are the structures of Turkish political and military history. Therefore the history of social and individual investigations remained partial. In recent years, noticeable improvements in historical sociology, cities, ethnic elements and cultural values of the individual and the community to make critical examination of other sub-units have become popular in historical understanding. Within the framework of this new popular history, the period of the National Struggle in the individuals’ live, undertaken duties, human moods, ideas and expectations of structures thought to contribute to the discovery of this time. As an individual, Enver Behnan Sapolyoduring the time of the National Struggle he carried the existence of national feelings. His national feelings are an example of the discovery of thoughts and feeling of his public. In addition, during the National Struggle, he gave a valuable historical data about his duty in the oxcart arms, whereby it contributes a significant knowledge for known about what happened the behind front line
anemon
Keywords: Milli Mücadele; Enver Behnan Şapolyo; Kağnı Kolları; The National Struggle; Enver Behnan Sapolyo; Oxcart Arms