ÇOCUK KAVRAMI BAĞLAMINDA OMBUDSMAN KARARLARININ İNCELENMESİ - Avcı, Alperen; Kayıran, Derya (My University, 2023)
Toplumların zaman içerisinde örgütlenmeleri ile ortaya çıkan devlet kavramının ardından denetleme kurumuna ihtiyaç duyulmuştur. Birçok ülke de idarenin uygulamalarının insan hakları çerçevesince denetimi ombudsmanlık kurumu ile yürütülmektedir. Ombudsmanlık kurumu ülkemizde 2012 yılında Kamu Denetçiliği isminde kurulmuş ve vatandaş ile idare arasındaki uyuşmazlıklarının giderilmesinde arabulucu görev üstlenmektedir. Ombudsmanlık kurumu tarafından alınan kararlar dünya üzerinde önemli nüfusa sahip çocukları da içermektedir. Çocuklar geleceğin şekillenmesinde önemli vatandaşlar olmaları sebebiyle içerisinde yaşadığı toplum ve devletin ilerlemesinde öncüdürler. Ülkemiz içerisinde de ülke nüfusunun neredeyse yarısını çocuklar oluşturmaktadır. Bu açıdan çalışmamızın amacı çocuk kavramını içeren ombudsman kararlarının sistematik incelenmesidir. Çalışmada araştırma yöntemi olarak nitel veri toplama tekniklerinden dokuman analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi gerçekleştirildiğinde çocuk kavramlarını içeren ombudsman kararlarının çoğunun 2019 yılında verildiği, başvuru konularının genellikle mahkumlar ile ilgili olduğu ve en fazla başvuruya konu olan idarenin Adalet Bakanlığı olduğu görülmüştür.