Liberal Düşüncede Adalet Mefhumu: Locke ve Hayek Örneği - Durhan, Gülümser (My University, 2018)
17. ve18. yüzyıllarda batı düşünce tarihini şekillendiren filozoflardan biri olanJohn Locke, modern toplumun yeni değerlerini ifade eden “hak, adalet, özgürlük,mülkiyet, birey” kavramlarını siyaset felsefesinin ve etiğin merkezineyerleştirmiş ve bu kavramlara yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. BöyleceLocke, bugünkü liberal düşüncenin temelinin atmıştır. Aradan geçen üç yüzyıllık süreçte, liberal düşüncenin köklerinden uzaklaşıldığı teziyle ortayaçıkan Hayek, liberal düşüncenin 20. yüzyıldaki önemli düşünürlerinden birisiolmuştur. Liberalizmin bir anlam karmaşasının içine düştüğü ve giderek liberalöğelerden uzaklaşılmasından duyduğu rahatsızlıkla Hayek, eski liberal öğelerintekrar canlandırılması üzerine yoğunlaşmıştır. Dolayısıyla bu çalışmamızda,geçmişten günümüze üzerinde yoğun bir şekilde durulan; karşımıza bazen bir hakarayışı, bazen de özgürlük istemi şeklinde çıkan adaletin, Locke’ta nasıltahayyül ettiği ve aradan geçen üç yüz yıllık süreç sonunda Hayek’te nasılşekillendiğinin serimlenmesi amaçlanmaktadır.

John Locke (1632-1704), one of the philosopherswho shaped the history of western thought in the 17th and 18th centuries,placed the concepts of “right, justice, freedom, property, individual”expressing new values of modern society at the center of political philosophyand ethics and has given these concepts a new perspective. So, Locke has laidthe foundations of today's liberal thinking. Hayek (1899-1992), arguing thatthe three hundred years passed away from the roots of the liberal thinker, wasone of the important thinkers of the liberal thinker in the 20th century.Liberalism has fallen into a complexity of meaning, and Hayek has beenintensely focused on reviving old liberal elements with the discomfort he feltas he began to move away from liberal elements. So in this writing, an intenselonging that is intensely concentrated on the day-to-day past; our antagonismsometimes seeking a right, sometimes justice in the form of freedom, to Hayekfrom Locke; to show how it has been assessed over the past three hundred yearsand how it has changed.
Concept of Justice in Liberal Thought: The Case of Locke and Hayek
Keywords: Felsefe