ABD Başkanlık Sistemi, Kuvvetler Dengesi ve Farklı Uygulamaları - Kıran, Abdullah; Aktaş, Murat (My University, 2017)
Keskin bir erkler ayrılığı ilkesine dayanan Amerikan Başkanlık Sistemi, tarihsel süreç içerisinde kendine özgü dinamiklerle gelişen federal sistemin de etkisiyle oluşan ve dünyada en iyi işleyen başkanlık sistemi olarak kabul edilen bir temsili demokrasi rejimi olarak bilinmektedir. ABD'nin kurucu babalarının önemli oranda John Locke ve Montesquieu'nün erkler ayrılığı prensibinden esinlenerek oluşturduğu sistem, "gücün gücü durması" (que le pouvoir arrête le pouvoir) ilkesinden hareketle yasama ve yürütmenin bölüşülerek bir fren ve denge sistemi oluşturması üzerinde şekillenmiştir. Böylece kuvvetler dengesine dayanan bu sistem doğduğu ülkede olan ABD'de sorunsuz bir şekilde işlemesine rağmen başka ülkelerde çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Peki, bu sistem özellikle Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere başka yerlerde neden demokratik bir şekilde işleyememektedir? ABD başkanlık sistemini dayandığı temel prensip olan kuvvetler ayrılığı ile fren ve denge sistemini ele alan bu çalışma, aynı zamanda bunların uygulandığı diğer ülkeleri de incelemektedir.

The American Presidential Systems are based on a sharp of the principle of the separation of powers. In the historical process, the federal system with its own specific dynamics occur due to the effects on presidential system, which is accepted as the best performing in the world and is known as the regime of representative democracy. The founding fathers of the United States of America were inspired by John Locke and Montesquieu's the separation of powers principle which creates -que le pouvoir arrite le pouvoir-. This principle has been shaped to create a system on the legislative and executive branches split by check and balance. Thus, the balance of forces of this system, which is based on country of birth in the U.S. while other countries operate seamlessly in various, causes problems. Why this system especially in other places in particular Latin American countries do not process in a democratic way? This study is based on separation of powers, check and balance systems which are the basic principles of the US presidential system. At the same time, this work examines that other countries are implemented by this principles.
US Presidential System, Balance of Powers and Its Different Applications