Zaman Kısıtlamalı Beslenme Müdahalesi Kolonda İnflammasom Aktivasyonunu Transkripsiyonel Düzenleme Yoluyla Baskılamakta - Külahlıoğlu, Neslihan; Teker, Hikmet Taner; Kabayer, Sevcan; Yıldırım, Vesila; Ceylani, Taha (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, 2026)
Bu çalışma, zaman kısıtlamalı beslenme modelinin kolonik inflamasyonla ilişkili inflammasom gen ekspresyonu üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. On iki aylık erkek Wistar sıçanlar 35 gün süreyle kontrol (ad libitum beslenme) veya günlük 18 saat açlık–6 saat beslenme protokolünü içeren aralıklı açlık uygulamasına tabi tutulmuştur (n=7/grup). Deney sonunda kolon dokularından toplam RNA izole edilmiş ve cDNA sentezi sonrası inflammasom kompleksinin temel bileşenleri olan Nlrp3, Asc, Caspase-1 ile proinflamatuar sitokin genleri Il-1β ve Il-18’in ekspresyon düzeyleri kantitatif gerçek zamanlı PCR yöntemiyle analiz edilmiştir. Gen ekspresyon düzeyleri normalize edilmiş ΔCt değerleri üzerinden istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Aralıklı açlık uygulanan grupta tüm hedef genlerde kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde transkripsiyonel baskılanma saptanmıştır (p<0.05). Bulgular, zaman kısıtlamalı beslenmenin Nlrp3 inflammasom eksenini üst (sensör/adaptör) ve alt (efektör/sitokin) düzeylerde modüle ederek kolonik inflamatuar yanıtı baskılayabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, aralıklı açlık uygulamasının inflamasyon temelli bağırsak patolojilerinde tamamlayıcı ve koruyucu bir strateji olarak değerlendirilebileceği düşünülmektedir. Ancak bu moleküler düzeydeki bulguların fonksiyonel ve klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Time-Restricted Nutritional Intervention Suppresses Inflammasome Activation in the Colon Through Transcriptional Regulation
Keywords: Aralıklı oruç; NLRP3 inflamasyon; kolonik inflamasyon; Wistar rat.