Çalışanların İç Girişimcilik Eğilimlerinin Örgütsel Bağlılıklarına Etkisinde Demokratik- Katılımcı Yönetim Tarzının Aracılık Etkisi: İstanbul'da Bankacılık Sektörü Örneği - Tuğsal, Türker (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Çalışmanınamacı, çalışanların iç girişimcilik eğilimlerinin örgütsel bağlılık düzeylerineetkileri ve örgütsel bağlılıklarında örgütlerindeki yöneticilerine ilişkindemokratik-katılımcı yönetim tarzı algılarının aracılık etkisini araştırmaktır.Araştırmanın evreni, bankacılık sektörüdür. Örneklem verileri, İstanbul’dakibanka şubelerinde çalışan 215 kişinin katılımıyla oluşturulmuştur. Araştırmadaiki ayrı hipotez için iki ayrı yöntemden yararlanılmıştır. İç girişimciliğinörgütsel bağlılık üzerindeki etkisi hiyerarşik regresyon yöntemi ile analizedilmiştir. Demokratik-katılımcı yönetim tarzının aracılık rolü ise yapısaleşitlik modeli analizi ile yapılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilensonuçlar; iç girişimciliğin proaktiflik boyutunun duygusal bağlılık üzerinde etkisiolduğunu; iç girişimciliğin proaktiflik ve yenilikçilik boyutlarının ise devambağlılığı üzerinde etkisi olduğunu göstermektedir. Çalışmada gerçekleştirilenanaliz sonuçlarına göre demokratik katılımcı yönetim tarzının aracılık rolününbulunmadığı anlaşılmaktadır.

Thepurpose of the study is to investigate the impact of employees’intrapreneurship tendencies on their organizational commitment levels and themediating effect of democratic-participative management style perceptions abouttheir managers. The universe of the research is the banking sector. The sampledata is formed with the participation of 215 people working in bank branches inIstanbul. Two separate methods have been used in the research for two separate hypotheses.The effect of intrapreneurship on organizational commitment is analyzed byhierarchical regression method. The mediating role of thedemocratic-participative management style is analyzed by  structural equation model analysis. Theresults obtained from research findings indicate that; the proactivitydimension of intrapreneurship has an effect on affective commitment; while theproactivity and the innovation dimensions of intrapreneurship have effects oncontinuance commitment. According to the results of mediating analysis, itseems that the democratic-participative management style does not have amediating role.
The Mediating Effect of Democratic-Participative Management Style on the Effect of Employees’ Intrapreneurship Tendencies’ on Their Organizational Commitments: Banking Sector Case in Istanbul
anemon
Keywords: Demokratik-Katılımcı Yönetim Tarzı; Örgütsel Bağlılık; İç Girişimcilik; Bankacılık Sektörü; Intrapreneurship; Democratic-Participative Management Style; Organizational Commitment; Banking Sectori; JEL Codes; L26; M10; L20; D23