Suudi Arabistan’da Arap Baharını Engelleyen İç Dinamikler - Gökçe, Emrah Utku (Uskudar University, 2016)
Orta Doğu’da petrolün keşfi, petrole sahip bölge devletlerinin politik, ekonomik ve sosyal yapısını etkilemiş; bu durum milli gelirlerinin büyük bir kısmını petrol ihracatından elde eden rantiye devletlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu makalede Arap Baharı bağlamında Orta Doğu petrol ülkelerinden Suudi Arabistan’ın ayaklanmalar sırasında siyasal istikrarını nasıl koruduğu, Rantiye Devlet Teorisi (RDT) aracılığıyla incelenmiştir. Suudi Arabistan, milli gelirinin büyük kısmını petrolden elde ettiğinden rantiye devlet olarak tanımlanmaktadır. RDT’ye göre; petrol gelirleri, yönetimi, vergilendirme ve temsiliyet sistemini, muhalefet hareketlerini etkileyen ve mevcut iç politikaların sürekliliğini sağlayan en önemli unsurdur. Bu temel unsurdan ve onun etkilerinden dolayı Suudi Arabistan’da ayaklanmalar yaşanmamış ve yakın gelecekte de Suudi Arabistan’da bu yönde bir değişiklik beklenmemektedir
Domestic Dynamics Preventing Arab Spring
Keywords: Petrol; Rantiye Devlet Teorisi; Suudi Arabistan