ERKEN ÇOCUKLUK GÖRSEL ALGI TESTİ (EÇ-GAT)’NİN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - İnci, Mehmet Akif; Kandır, Adalet (My University, 2024)
Araştırmanın amacı, 45-76 aylık çocukların görsel algı becerilerini değerlendirmeye yönelik Erken Çocukluk Görsel Algı Testi (EÇ- GAT)’ni geliştirmek ve geçerlik-güvenirlik çalışmasını gerçekleştirmektir. Araştırma tarama modelinde yürütülmüştür. Basit tesadüfî örnekleme yoluyla belirlenen çalışma grubunda 620 çocuk yer almaktadır. Geçerlik çalışmaları kapsamında testin kapsam ve yapı geçerliği sınanmıştır. Kuramsal bilgiler ışığında EÇ- GAT iki boyut ve on bir alt testten oluşacak şekilde yapılandırılmış ve uzman görüşleri alınmıştır. Yapı geçerliliği için önce Madde Analizi ile kriterlere uymayan maddeler nihai test formundan çıkarılmıştır. Daha sonra Paralel Analiz ile EÇ-GAT’ın her bir alt testinin tek faktörlü bir yapıya sahip olduğu ortaya konmuştur. Doğrulayıcı Faktör Analizi ile EÇ- GAT’a ait model doğrulanmıştır. Ayrıca hesaplanan uyum indeksi değerleri modelin veriye uyum gösterdiğini göstermektedir. Güvenirlik çalışmaları kapsamında ise; Ortalama Madde Güçlüğü, Ortalama Nokta Çift Serili Korelasyon katsayısı, McDonald’s (ω) Güvenirlik katsayısı ve Test–Tekrar Test Güvenirliği hesaplanmıştır. Yapılan geçerlik- güvenirlik çalışması sonucunda EÇ-GAT’ın geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olduğu ortaya konulmuştur.
Keywords: Görsel algı, Okul öncesi, Erken çocukluk, Görsel-motor bütünleme, Test/ölçek geliştirme