İslam Eğitim Tarihinde Öğretim Teknolojileri ve Materyal Kullanımı: Tarihsel Bir Analiz - Baltacı, Ali (My University, 2018)
Bu çalışma din eğitiminde öğretim materyalinin konumunu belirlemek ve öğretimmateryali kullanımının kökenlerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. İslamiöğretinin yeni nesillere aktarılması din eğitimi ile gerçekleşmekte; dini öğretininkalıcılığının artması ise uygun öğretim yöntemi ve etkili öğretim materyali ile olabilmektedir.Öğretim materyali soyut kavramları somutlaştıran, öğretimi basitleştirenve öğrenenlerde kalıcı davranış değişikliğini sağlayan önemli bir araçtır. Buçalışma, din eğitiminde, öğretim materyali kullanımının İslam tarihindeki kökenlerineodaklanmakta ve tarihsel analiz yöntemi ile materyal kullanımının gelişiminiele almaktadır. Çalışma kapsamında İslami öğretinin yeni nesillere aktarılmasındakullanılan yöntem ve materyaller incelenmiş ve öğretim materyalindeki gelişiminkarakteristiği belirlenmiştir. Ayrıca günümüzde kullanılan ve gelecekte kullanılacak temel materyallerin karakteristiği ile din eğitimin temel evreleri ve tarihsel bütünlüğübağlamında din eğitimi alanında çalışan öğretmenlerin materyal kullanmayeterliklerine odaklanılmıştır. Alanyazında din eğitiminde öğretim materyali kullanımıkonusunu tarihsel analiz yöntemi ile ele alan bir çalışmaya rastlanamamışolması çalışmanın öncü karakterine vurgu yapmaktadır. Çalışmanın öğretim materyaligeliştirme ve din eğitim tarihi alanında çalışan araştırmacılara kuramsal birzemin hazırlayacağı düşünülmektedir.

This study was conducted to determine the ground of instructional materials inreligious education and to determine the origins of the use of instructional materials.The transfer of the Islamic doctrine to the new generations takes place throughreligious education; the increase in the permanence of the religious teaching can beachieved through appropriate teaching methods and effective teaching material. Instructionalmaterial is an important tool that embodies abstract concepts, simplifiesteaching, and ensures permanent behavioral change in learners. This study focuseson the origins of the use of instructional materials in religious education in Islamichistory and discusses the development of material use through historical analysis.Within the scope of the study, the methods and materials used in transferring theIslamic doctrines to the new generations were examined and the characterization ofthe development of the instructional material was determined. It also focuses on thecharacteristics of the basic materials used today and in the future, the basic stages ofreligious education and teachers’ use of materials in the field of religious educationin the context of historical integrity. In the literature, there is no study on the use ofteaching material in religious education by using historical analysis method, whichemphasizes the pioneering character of this study. It is thought that this study willprepare a theoretical background for researchers working in the field of teachingmaterial development and religious education.
The Use of the Instructional Technologies and Materials in Islamic Education History: A Historical Analysis
Keywords: Din Bilimi