ÖRGÜTSEL ADALETIN ÖRGÜTSEL SAPMA DAVRANISLARINA ETKISI: BIR HASTANE ÖRNEGI - Korkmazer, Fuat; Pirol, Mahfure (Hacettepe Üniversitesi, 2021)
Çalisanlar, yasamin her alaninda oldugu gibi çalisma yasamlarinda da adalet olgusu üzerinde önemle durmaktadir. Bu nedenle isletme içerisindeki adaletsiz uygulamalara karsi bazi olumsuz davranislarla tepkilerini göstermektedir. Bu olumsuz davranislar, örgütsel sapma davranislari olarak ele alinmaktadir. Bu arastirmada örgütsel adalet algisinin çalisanlarin örgütsel sapma davranislari üzerindeki etkisini arastirmak amaçlanmistir. Arastirmada veri toplama araci olarak Örgütsel Adalet Ölçegi ile Örgütsel Sapma Ölçeginden yararlanilmistir. Arastirma bir kamu hastanesinin idari ve klinik birimlerinde çalisan 284 saglik çalisanina uygulanmistir. Arastirma sonucunda örgütsel adalet ile örgütsel sapma davranislari arasinda düsük düzeyde, negatif yönlü ve anlamli bir iliskinin oldugu tespit edilmistir. Ayrica örgütsel adaletin tüm alt boyutlariyla (islem adaleti, dagitim adaleti ve etkilesimsel adalet) birlikte çalisanlarin örgütsel sapma davranislari üzerinde anlamli bir etkisinin oldugu tespit edilmistir. Arastirmadan elde edilen bulgular dogrultusunda, çalisanlarin örgütsel sapma davranislarini düsürebilecek önerilerde bulunulmustur.
Keywords: Health Care Administration; Saglik Kurumlari Yönetimi