Yonca (Medicago sativaL.) Çeşitlerinin Farklı Sıcaklıklarda İnce Tabaka Kurutulmasının Matematiksel Modellenmesi - Taşova, Muhammed; Polatcı, Hakan; Özkurt, Mahir (My University, 2020)
Bu çalışmada, Frigos, Bilensoy, Nimet ve Prosementiyonca çeşitleri konvektif kurutucuda (50, 60 ve 70°C) ve açıkta (güneşte) kurutularak ürünlerin ortalama kuruma süreleri belirlenmiştir. Bununla birlikte kurutma işlemlerinin kontrol edilmesinde ve ürüne özgü yeni kurutucuların geliştirilmesinde önemli olan en uygun ince tabakalı kuruma modelleri belirlenmiştir. Kurutma işlemlerinde ürün nemi içeriği yaş baza göre %10 seviyelerine kadar kurutulmuştur. Belirtilen çeşitlere ait ilk nem içerikleri yaş baza göre sırasıyla; %76,20, 75,88, 76,13 ve 75,07 olarak belirlenmiştir. Kurutma işlemlerinde, kurutma yöntemi ve sıcaklıklarının ortalama kuruma sürelerini değiştirdiği tespit edilmiştir. Belirlenen en uzun kuruma süreleri güneşe serilerek kurutulan Frigos çeşidinde tespit edilmiştir. Frigos çeşidi, etüvde 50, 60 ve 70°C sıcaklık değerlerinde kurutulduğunda belirlenen ortalama kuruma süreleri 11, 10 ve 6 saat olarak belirlenmiştir. Süreye bağlı uzaklaşan nem oranları belirlenerek, ince tabakalı kurutma modellerinde işlenmiş ve kuruma eğrilerini en iyi tahmin eden matematiksel model tespit edilmiştir. Eğriler oluşturulurken literatürde yaygın olarak kullanılan Page, Midilli,Yağcıoğlu modelleri kullanılmıştır. Tüm modellerde kabul edilebilir güvenilirlik değerleriolarak bulunurken, modelleri arasında kararlılık değeri (R2) en yüksek ise Midilli eşitliğinde bulunmuştur.

n this study, the average drying times of the Frigos, Bilensoy, Nimet and Prosementi alfalfa varieties were determined by drying in a convective dryer (50, 60 and 70°C) and in the open (sun). In addition, the most suitable thin layer drying models were determined, which are important in controlling the drying processes and developing new product-specific dryers. In drying processes, the moisture content of the product was dried up to 10% compared to the wet base. The first moisture contents of the specified varieties according to the wet base are respectively; 76.20, 75.88, 76.13 and 75.07%. In drying processes, it was determined that drying method and temperatures changed average drying times. The longest dryingtimes were determined in the Frigos variety, which was laid in the sun and dried. When the Frigos variety was driedin the oven at 50, 60 and 70°C, the average drying times were determined as 11, 10 and 6 hours. Time-dependent moisture ratios were determined, processed in thin layer drying models and the mathematical model that best predicts drying curves was determined. While creating curves, Page, Midilli, Yağcıoğlu models were used. While acceptable reliability values were found as in all models, among the models, the highest stability value (R2) was found by Midilli was found in equality.
Mathematical Modelling of Thin Layer Drying of Alfalfa (Medicago sativaL.) Varieties at Different Temperatures