Çocuk Edebiyatinda Göstergebilimsel Bir Çözümleme Örnegi Olarak Yasar Kemal’in “Beyaz Pantolon” Adli Öyküsü - Yamaç, Ayse Ebrar; Sarikaya, Bünyamin (Bitlis Eren University, 2023)
Arastirmanin amaci Yasar Kemal’in “Beyaz Pantolon” adli hikâyesinin göstergebilimsel yaklasimla anlatisal ve söylemsel düzeyde incelemektir. Alan yazininda, Yasar Kemal’in eserlerine yönelik göstergebilimsel çözümlemeye rastlanmamis olmasi arastirmanin önemini olusturmaktadir. Arastirmada nitel arastirma desenlerinden doküman analizi modeli kullanilmistir. Arastirmanin materyalini Yasar Kemal’in “Beyaz Pantolon” adli hikâyesi olusturmaktadir. Yapilan çalismada belgesel tarama modeliyle toplanan veriler betimsel analiz teknigine göre çözümlenmistir. “Beyaz Pantolon” isimli eser, göstergebilimsel çözümleme basamaklarindan faydalanilarak analiz edilmistir. Eser öncelikle bölümlere ve kesitlere ayrilmistir. Anlatinin genel düzenlenisi belirlendikten sonra eyleyenler, eksenler, anlatinin izlencesi ile kiplikleri, figüratif karsitliklar, betimlemeler, bakis açisi ve izleksel roller belirlenerek Yasar Kemal’in anlatisindaki yapi ortaya konmustur. Çalismada ulasilan sonuçlar baglaminda öneriler sunulmustur.

The aim of the research is to analyse Yasar Kemal’s story “Beyaz Pantolon” at a narrative and discursive level with a semiotic approach. The importance of the research is that there is not any semiotic analysis of Yasar Kemal’s works in the literature. Document analysis model, one of the qualitative research designs, was used in the study. The material of the research was Yasar Kemal’s story “Beyaz Pantolon.” Data were collected using a documentary screening model. The data were analyzed using descriptive analysis. The story was analyzed using the steps of semiotic analysis. The work was initially divided into chapters and sections. After determining the general organization of the narrative, agents, axes, narrative trajectory and modalities, figurative contrasts, descriptions, points of view, and the matic roles were identified. The grammar of Yasar Kemal's narrative was revealed. Suggestions were made in the context of the results.
Yasar Kemal’s Story “Beyaz Pantolon” as an Example of Semiotic Analysis in Children's Literature
Keywords: Modern Turkish Literature in Turkiye Field; Türkiye Sahasi Yeni Türk Edebiyati