Oryantalistlerin Kur'ân Araştırmaları Hakkında Türkiye'de Yapılmış Lisansüstü Tezler -Tespit ve Tematik Tasnif- - Polat, Hüseyin (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Oryantalizm, Edward Said’in tabiriyleBatı’nın Doğu’yu kendi düşünce kodları ve üstün konumuna uygun bir şekildekurgulaması ve tanımlamasıdır. Bu yaklaşımla hareket eden oryantalistler, akademik faaliyetlerinde bütün kültürel bileşenleriyle birlikte Doğu’nunlokomotif gücü olarak kabul ettikleri İslam dinini ve medeniyetini nesnepozisyonuna yerleştirerek araştırma konusu yapmışlardır.  Bu nedenleMüslümanların bireysel ve toplumsal hayatlarını şekillendiren temeldinamiklerin ve değerlerin özünü inşa eden Kur’ân’ı Kerîm ve Kur’ân ilimleri, oryantalist ilim geleneği tarafından yoğun bir şekilde çalışılmıştır.Bu çalışma, oryantalistlerin Kur’ân’ı Kerîm hakkındaki araştırmalarını konu alan ülkemizdeyapılmış lisansüstü tezlerin tespitine ve bu tezlerin Kur’ân İlimlerininkonularına göre tematik olarak tasnifine yoğunlaşmıştır. Çalışmada YÖK UlusalTez Merkezi’nin (YÖK UTM) ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam AraştırmalarMerkezi’nin hizmete sunduğu İlahiyat Fakülteleri Tezler Kataloğu’nun (İSAMİFTK) veri tabanları kullanılmıştır. Mezkûr kurumların veri tabanlarındananahtar kelimelerle gerçekleştirilen taramalar neticesinde tespit edilen konuyla ilgilitezler, Tefsir ilmi ve Kur’ân İlimlerinin ana konuları esas alınarak tasnifedilmiştir. Bu çalışma, oryantalistlerin Kur’ân ilimlerinin hangi konularınailişkin araştırmalarının lisansüstü tezlerde işlendiğini belirleyerek alanadair hangi konularda yapılmış oryantalist araştırmanın yeni tezlerdeçalışılabileceğini açığa çıkarmayı amaçlamaktadır.

Orientalism, according to Edward Said, isthat the West constructs and defines the East in accordance with its ownthought and superior position.  Acting with such thought, theOrientalists, regarded Islamic religion and civilization as the locomotive of theEast in their academic activities. So they made İslam the subject of researchby placing it in the object position. In this context, the Qur'an and Qur'anicsciences, which construct the essence of the fundamental dynamics and values, that shape the individual and social lives of Muslims, are the subjects thathave been the most researched and examined by the Orientalist tradition ofscience.This study focuses on identifying and classifying the graduatetheses made in Turkey based on the Orientalists'researches on the Holy Quran.In this study, YÖK National Thesis Center study (YOK UTM) and Faculty ofTheology Thesis Catalog Turkey offered by the Religious Foundation of theIslamic Research Center   (İFTK ISAM) databases were used. In orderto identify the theses related to the subject, key words were searched from thedatabases of the mentioned institutions and the completed theses wereclassified according to the main subjects of Tafsir and Qur'an Sciences. Thisstudy introduces the completed theses, but it will guide the orientalistresearch on which subjects of the Qur'an sciences may be the subject of the newtheses.
The Graduate Thesis About Qur'an Research of Orientalists in Turkey - Detection and Thematic Classification -
dinbil
Keywords: Kur’ân; Tefsir; Oryantalizm; Kur’ân Araştırmaları; Tafsir; Orientalism; Quranic Research; Graduate Theses