11 Eylül 2001 ve 13 Kasım 2015 Terör Saldırılarının Siyasete Etkileri: ABD ve Fransa'nın Terörle Savaş Yaklaşımı - Yeniçeri Altıntaş, Aslıhan (Muş Alparslan Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmanın amacı ABD’de 11 Eylül 2001 yılında ve Fransa’da 13 Kasım 2015 yılında gerçekleşen terör saldırıları ardından uygulanan terörle savaş yaklaşımının karşılaştırmalı analizini yapmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi uygulanarak içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Terör saldırıları sonrasında George W. Bush ve François Hollande’in yaptıkları konuşma metinleri analiz edilerek terörle savaş, devletin ve ulusun gücü, düşmanın kapasitesi ve kötülüğü, uluslararası iş birliği, askeri ve idari düzenlemeler olarak 5 tema oluşturulmuş ve her bir tema için kategoriler belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, ABD ve Fransa’nın terörle mücadelede uyguladıkları terörle savaş yaklaşımı temelde dört ortak eğilim göstermektedir: terör saldırıları sonrasında yapılan düzenlemelerin güvenlik konusu haline getirme eğilimi, İslam’la değil cihatçı İslam’la mücadele etmeyi hedefledikleri, ulusal ve dış politikada kolluk ve askeri kuvvetlerin ön plana çıkması.

The purpose of this research is to analyze the effects of political consequences of terror by making a comparative analysis of September 11, 2001 in the USA and on the attacks of November 13, 2015 in France. In the study, content analysis technique was used by applying qualitative research method. After terrorist attacks, the speech texts of George W. Bush and François Hollande were analyzed and 5 themes were created as war on terrorism, power of the state and nation, capacity and evil of the enemy, international cooperation, military and administrative regulations, and categories were determined for each theme. According to the results, war on terrorism approach implemented by the USA and France in war on terrorism shows four common trends: the tendency to make the regulations made after terrorist attacks a security issue, aim to fight jihadist Islam, not Islam, the prominence of law enforcement and military forces in national and foreign policy.
Political Consequences of Terrorist Attacks of September 11, 2001 and November 13, 2015: War on Terrorism
anemon
Keywords: Terörle Savaş; Terörün Siyasi Sonuçları; ABD 11 Eylül Saldırıları; Fransa 13 Kasım Saldırıları; War on Terror; Political Consequences of Terror; 9/11 Attacks; November 13 Attacks