Kuranın tarihe ilişkin anlatımlarında değişime direnç göstermenin yöntemi ve meşruiyet kalıpları - Gedikli, Fikret (My University, 2014)
Bu makalede, Kuran da gerek Hz. Muhammed döneminde gerekse diğer peygamberler döneminde dini ve sosyal alanda peygamberlerin toplumlarını Yüce Allahın istediği doğrultuya davet etme süreçlerinde kendi amaçlarına direnç gösterenlerin yöntem ve meşruiyet kalıpları ile yine bu dönüşüm esnasında diyaloğu yok eden yöntem biçimi olan zorbanın dili ve diyaloğu ele alınacaktır. Yine bu makale, kendilerini toplumun genel istek alanının belirleyicisi olarak gören anlayışın temsilcisi olan toplumsal önderlerin, belirli bir hat üzerinde oluşturduklar yöntemle dinin kendilerinden talep ettiği tüm pozitif anlayış ve kavrayış yapılarını bertaraf edici otoriter aktör oluşları ve aynı zamanda kendi çözümlerini dayatarak kalıcı hale dönüştürmek istedikleri yapıya karmaşık olgularla canlılık ve devamlılık kazandıran baskıcı anlayış ile buna vücut veren yapıyı tanıtmayı ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda karakterleri itibariyle birbirine benzeyen kelime ve sembollerle dinin talep ettiği ilkelere karşı oluşun, nasıl ifade edildiği; liderlerin ve toplumların önde gelenlerinin sürdüregeldikleri yapının değişemeyeceğine yönelik klişe gerekçe bulma çabaları; bu çabaların destek verdiği toplumsal yapı karşısında kendisini savunmasız hisseden diğer toplumsal kesimlerin durumları ve talepleri tartışılacaktır. Sonuçta tarihin belli dönemlerinde var olan toplumsal yapıların değişmeme isteğine veya değiştirilmemesi için türlü gerekçelerle müesses yapıyı ve sistematik kimliği sürdürme, daim kılma ve görece haklı çabasının öznesi olanlara, KurAnın karşı çıkış yöntemi ve gerekçeleri ifade edilmeye çalışılacaktır. Buna paralel olarak, tarihin farklı dönemlerinde hüküm süren, yapısal karakterleri itibariyle birbirlerine çok benzeyen ve bununla beraber sürdürülebilir olmaları ise asla mümkün olmayan bu sorunlu yapının, değişmesi mukadder olan sistem kodlarına ilişkin KurAnın çözüm önerileri ortaya konmaya çalışılacaktır.

In this article, the method and the legitimacy of who show resistance to the prophets in patterns of religious and social areas will be discussed. In this context, understanding who they are representative of society as a determinant of social leaders in the area request a specific form on-line all the positive ways in which religion asks them to be disposed of understanding and insight authoritarian structures by imposing their own solutions to the actor-being and also want to convert into a permanent structure, complex vitality and continuity of this body of facts which gives structure to promote understanding and analysis of the repressive aims. In this respect the principles of religion against the demand of its occurrence, which expresses how the community leaders in efforts to find a reason to vary in the social structure will be discussed. Methods and reasons for opposition to the Qur'an will be referred to after all the effort did not change the date of the subject to those existing social structures. Accordingly, Qur'an solutions will be revealed the structurally very similar to each other, while never being able to be sustainable for the problematic nature.
Method and legitimacy patterns of the resistance to change commanded by the quran about the historical narrative
Keywords: Tarih