Yeni Medya ve Z Kuşağı İlişkisi Bağlamında Youtube Kids Uygulamasının İçeriksel Analizi - Kırık, Ali Murat; Altun, Ersin (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
The digital revolution that took place as a result of theadvances in the new communication technologies has influenced almost every areaof life. Computers, internet and digital technologies led to a majortransformation in broadcasting. As the interactive web technology called as Web2.0 reached users of all ages and all walks of life, the phenomenon of speedcame forth. With the evolution of the traditional media to new media, masscommunication tools took a new shape. As a consequence of this transformationthe differences between the generations became more apparent. The Generation Z, which is defined as digital-native, was born and raised in the center oftechnology compared to the Generation X and the Generation Y. Beingparticularly enthusiastic about the social networks, the Generation Z uses thevideo sharing sites intensely. However, the pornographic, sexual, violent andhatred content on these platforms have a negative influence especially on themental and physical development of children and parental control is not reallypossible. In order to solve these problems an application called YouTube Kidswas developed by Google. In addition to protect children from harmful content, the YouTube Kids application also allows them to follow educative andinstructive content. In this study, a content analysis of three videos selectedfrom three different channels on YouTube Kids was conducted. The results showedthat YouTube Kids will be an influential application as a part of the new mediaand it will play an important role in the development of children.

Yeniiletişim teknolojilerinin gelişim göstermesiyle birlikte meydana gelen dijitaldevrim her alanda etkisini hissettirmiştir. Bilgisayar, internet ve sayısalteknolojilerin varlığı ise yayıncılıkta kapsamlı bir dönüşüm yaşanmasınısağlamıştır. Web 2.0 adı verilen etkileşimli web teknolojisinin her yaştan herkesimden kullanıcıya ulaşması hız olgusunu da beraberinde getirmiştir.Geleneksel medyadan yeni medyaya evirilişle birlikte kitle iletişim araçlarınınçehresi ise farklı bir yapıya bürünmüştür. Bu dönüşüm neticesinde kuşaklararası farklar daha derinden hissedilmeye başlamıştır. Dijital yerli olarakifade edilen Z Kuşağı, X ve Y Kuşağı’na oranla teknolojinin merkezinde doğmuşve büyümüştür. Özellikle sosyal ağlara yoğun ilgi gösteren Z Kuşağı’nın videopaylaşım sitelerindeki oranı da oldukça yüksektir. Ancak video paylaşımsitelerinde var olan pornografi, cinsellik, şiddet ve nefret içerikli unsurlarözellikle çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerini olumsuz yöndeetkilemekte, ebeveyn kontrolünün gerçekleşememesine neden olmaktadır. Busorunların çözebilmek adına Google tarafından YouTube Kids isimli bir uygulamageliştirilmiştir. YouTube Kids uygulaması aracılığıyla çocuklar zararlıiçeriklerden korunabilmekte; eğitici-öğretici içerikleri takip edebilmektedirler.Bu çalışmada YouTube Kids uygulamasına yönelik içerik analizi gerçekleştirilmişve üç farklı kanaldan seçilen üç video detaylı bir şekilde irdelenmiştir.YouTube Kids’in yeni medya kapsamında etkili bir uygulama olacağı ve çocuklarıngelişiminde önemli bir rol oynayacağı sonucu elde edilen bulgular neticesindeortaya çıkmıştır.
Content Analysis of Youtube Kids Application in the Context of New Media and Generation Z Relationship
anemon
Keywords: YouTube Kids; Generation Z; New Media; Child; Web 2.0; YouTube Kids; Z Kuşağı; Yeni Medya; Çocuk; Web 2.0