Matematiksel Kavram Yanılgıları Konusunda Yapılmış Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerinin İncelenmesi - Mutlu, Yılmaz; Söylemez, İhsan (My University, 2018)
Bu çalışma, Türkiye‘de matematiksel kavram yanılgılarına yönelik yayınlanmış yüksek lisans ve doktora tezlerini içerik analiziyöntemlerinden olan betimsel içerik analizi yöntemi ile incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda belirtilen amaç doğrultusundaYükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi veri tabanında kavram yanılgısı ve matematiksel zorluk, matematiksel güçlük,matematiksel hata, mathematical misconception, mathematical difficulties anahtar kelimeleri ile arama yapılmıştır. Aramasonucunda matematiksel kavram yanılgıları konusunda yapılan ve 1997- 2015 yılları arasında yayınlanan üç tanesi doktora, kırkdokuz tanesi yüksek lisans olmak üzere toplamda elli iki tane çalışmaya ulaşılmıştır. Tezlerin incelenmesinde ?matematikselkavram yanılgıları konusunda yapılan tezlerin yıllara göre dağılımı ve tezlerde çalışılan konuların dağılımı ve kullanılan ve ritoplama araçları, örneklem, araştırma yöntemleri nelerdir? sorularını cevap aranmıştır. Yapılan inceleme kapsamında 2007 yılı ileberaber matematiksel kavram yanılgıları konusunda yapılan tezlerin sayısında önemli artışların olduğu, ilkokul düzeyindematematiksel kavram yanılgıları ve güçlüklerine yönelik herhangi bir çalışmanın yapılmadığı, çalışmaların genel olarak ortaokuldüzeyinde yoğunlaştığı, lisans düzeyinde yapılan çalı?maların lisans matematik derslerine yönelik olanlarının sayısının oldukça azolduğu tespit edilmiştir. Ayrıca matematik öğretmenlerinin sahip oldukları matematiksel kavram yanılgılarına yönelik çok az sayıdaçalışmaya ulaşılmıştır. Bunlarla beraber çalışmaların çok azında deneysel uygulamaları yer verildiği belirlenmiştir. Elde ed ilenbulgular ışığında ilkokul düzeyinde öğrencilerin sahip oldukları matematiksel güçlüklerin, kavram yanılgılarının matematikkonuları bağlamında incelenmesi, çalışmalarda deneysel uygulamalara yer verilmesi, matematik öğretmenlerinin sahip olduklarıyanılgılar ve bu yanılgılar ile öğrencilerde olan kavram yanılgılarının ilişkili olup olmadığına yönelik çalışmaların yapılması velisans düzeyi matematik derslerinde öğretmen adaylarının yaşadıkları zorluklara ve sahip oldukları kavram yanılgılarına yönel ikaraştırmaların yapılması önerilmektedir.

This study aims to investigate published Master‘s thesis and Dissertations related to mathematical misconceptions by means ofdescriptive content analysis, which is one of the content analysis methods. In this regard, key words like misconception andmathematical difficulty, difficulty, error have been searched on the Database of National Thesis Center of the Council of HigherEducation. As a result of the search, fifty-two studies related to mathematical misconception published between 1997 and 2015which consist of three PhD theses and forty-nine master‘s theses have been found. Within the scope of this research, it has beenfound that there has been a considerable increase in the number of theses published on mathematical misconceptions since 2007;there is no study regarding mathematical misconception and difficulty at primary level; the studies are generally concentrate d onsecondary school level; and at higher education level the number of the studies about undergraduate mathematics lessons are quite afew. In addition, very few studies based on mathematics teachers‘ misconceptions have been found. Furthermore, experimentalapplications have been identified in only a few studies. In the light of the findings it is suggested that mathematical misconceptionsat primary level should be studied in the context of mathematical subjects, studies should also include more experimentalapplications, math teachers‘ misconceptions and their relation with students‘ misconceptions should be investigated and,prospective teachers‘ misconceptions and difficulties in undergraduate math courses should also be examined.
An Investigation of Master and PhD Theses Conducted on Mathematical Misonceptions
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları