Kemoterapik 5-florourasil'den elde edilen schiff bazı ve metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve biyolojik aktivileri - Kırkpantur, Gülşah (Muş Alparslan Üniversitesi, 2021)
Kemoterapik ilaçların etkinliğini arttırmak ve yan etkilerini azaltmak amacıyla ilaçların türevlendirilmesi ve metal komplekslerinin sentezi çalışmaları günümüzün popüler konuları arasındadır. Bu çalışmada, 5-Florourasilden türetilen Schiff baz ligandının Demir(II), Nikel(II) ve Rutenyum(II) metal kompleksleri sentezlendi ve yapıları çeşitli spektroskopik yöntemler kullanılarak (elementel analizler, FT-IR, UV-Vis., 1H ve 13C NMR, kütle spektrometresi, termal analizi (TGA) ve manyetik susseptibilite) karakterize edildi. Metal komplekslerin moleküler yapıları incelendiğinde, oktahedral geometriye sahip oldukları belirlendi. Yapılan spektroskopik çalışmaların sonuçlarına göre, Fe(II) ve Ni(II) komplekslerinin, ligandın C=O, NH2, NH ve C=N gruplarına koordine olduğu, Ru(II) kompleksinin ise ligandın C=O, NH2, ve C=N grupların üzerinden bağlandığı görüldü. Komplekslerin molekül formülleri [FeL(H2O)2]Cl.4H2O, [NiL(H2O)2]Cl.5/2H2O ve [Ru(p-simen)L]Cl2?H2O olarak tanımlanabilir. Ayrıca, tüm bileşikler, antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri açısından incelendi. Antioksidan aktivite sonuçlarına göre ligand ve metal kompleksler 5-Florourasilden oldukça yüksek aktivite sergilerken 5-FU ilacının antiradikal aktivitesi çok düşük olarak saptandı. Ayrıca, Ru(II) metal kompleksinin antioksidan aktivitesinin genel olarak diğer metal komplekslerinden ve liganddan daha yüksek olduğu gözlendi. Antimikrobiyal aktivite sonuçlarına göre ise 5-FU'nun sentezlenen bileşiklerden daha iyi aktivite gösterdiği belirlendi. Ayrıca jel elekroforez yöntemi kullanılarak 5-Flurourasil ilacının ve elde edilen ligand ve metal komplekslerinin pBR322 plazmit DNA üzerindeki aktiviteleri araştırıldı. Bileşiklerin DNA üzerindeki aktivitesi incelendiğinde, ligandın ve 5-FU'nun DNA'nın tek zincirinde kırılmaya neden olmadığı görüldü. Araştırmanın bütün sonuçları göz önüne alındığında yeni in vivo çalışmalarla ligand ve metal komplekslerinin antioksidan ve antikanser çalışmalar neticesinde yeni nesil ilaçların sentezlenmesine ışık tutacağı düşünülmektedir Yıl 2021, 94 Sayfa

Studies on derivatization of drugs and synthesis of metal complexes in order to increase the effectiveness of chemotherapeutic drugs and reduce their side effects are among the popular topics of today. In this study, Schiff-based Iron (II), Nickel (II) and Ruthenium (II) metal complexes derived from 5- fluorouracil were synthesized and using various spectroscopic methods (elemental analysis, FT-IR, UV-Vis., 1H and 13C NMR, mass spectrometry, thermal analysis (TGA) and magnetic susceptibility) were characterized. When the molecular structures of the complexes were examined, it was determined that they had octahedral geometry. According to the results of the spectroscopic data, Fe(II) and Ni(II) complexes are coordinated to the C=O, NH2, NH and C=N groups of the Schiff base ligand, while the Ru(II) complex is the ligand C=O, NH2, and C=N It was observed to bind to N groups. Molecular formulas of the complexes can be defined as [FeL(H2O)2]Cl.4H2O, [NiL(H2O)2]Cl?5/2H2O and [Ru(p-simen)L]Cl2.H2O. In addition, all compounds were examined for their antioxidant and antimicrobial activities. According to the antioxidant activity results, while the ligand and its metal complexes exhibited considerably higher activity than 5-Fluorouracil, the antiradical activity of the 5-FU drug was determined to be very low. In addition, the antioxidant activity of Ru(II) metal complex was generally higher than other metal complexes and ligands. According to the antimicrobial activity results, it was determined that it showed better activity than the compounds synthesized from 5- FU. In addition, the activities of 5-FU drug and its ligand and metal complexes on pBR322 plasmid DNA were investigated using gel electrophoresis method. When the activity of the compounds on DNA was examined, it was seen that the ligand and 5-FU did not cause breakage in the single chain of DNA. Considering all the results of the research, it is thought that ligand and metal complexes will shed light on the synthesis of new generation drugs as a result of antioxidant and anticancer studies with new in vivo studies.
Synthesis, characterization and biological activity schiff base and metal complexes obtained from chemotherapeutic 5-fluorouracil
Keywords: Biyoloji; Biology; Shiff Bazı; Metal kompleksler; 5-Flurourasil; Antioksidan ve Antimikrobiyal aktiviteler; DNA aktivitesi; Schiff Base; Metal complexes; 5-Flurouracil; Antioxidant and Antimicrobial activities; DNA activity