A new mathematical approximation for the current density of ionospheric plasma - Yeşil, Ali; Yeneroğlu, Mustafa (Muş Alparslan Üniversitesi, 2017)
Herhangibir ortamda iletkenik ve elektrik alana bağlı olan akım yoğunluğu dünyadaniyonosfere gönderilen herhangi bir elektromanyetik dalga için iyonosferikplazmanın bir bölgesinde çok önemlidir. Bundan dolayı, biz ionosferik akımyoğunluğu için yeni bir matematiksel methot geliştirdik ve iyonosferik plazmadadokuz bileşene sahip olan iletkenlik tensörünü diagonal halegetirdik.İletkenlik tarafından meydana gelen akım youğunlukları değişimlerimatematiksel olarak gösterdik. Bu metot akım younluğunun yönünü veiletkenlikten kaynaklanan akımın büyüklüğünün nekadar olabileceğini kesin birşekilde belirleyecektir. Bunun yanısıra, bu yaklaşım iyonosferik plazma  çalışmaları için gelecekte  iyi bir model olacaktır. Özellikleiletenklik, diffüzyon ve termal iletkenlik çalışmaları için.

Thecurrent density depending upon conductivity and electric field in any medium isvery important in any region of ionosphere plasma especially for an electro-magneticwave sending from Earth to ionosphere. Due to this, we build up newmathematical method for ionospheric current density and rendered diagonal caseof the conductivity tensor possessing nine components in ionosphere plasma andthe current density changes formed by conductivity has been shown mathematically.This method will precisely determine the direction of current and how much themagnitude of current resulting from conductivity will be able to create.Besides, this approximation will be created a good modelfor future work in ionosphere plasma, especially conductivity, diffusion andthermal conductivity.
Iyonosferik plazmanın akım yoğunluğu için yeni bir matematiksel yaklaşım
msufbd
Keywords: Akım yoğunluğu; iletkenlik; İyonosferik plazma; Current density; conductivity; ionospheric plasma