A Qualitative Research on University Students’ Religious Approaches during the Grieving Process - Kara, Elif (My University, 2017)
Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin yakınlarının ölümleri sonrasında yaşadıkları yas sürecini dini yaklaşımları bağlamında incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Muş Alparslan Üniversitesindeki üç farklı fakülteden (Eğitim, Fen-Edebiyat ve İlahiyat) ölçüt örnekleme yoluyla belirlenen 15 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışma fenomenoloji desenindedir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Buna göre ilk olarak, öğrencilerin kayıplarının yakınlığına göre duygu ve davranışlarının değiştiği, özellikle de anne-baba-kardeş gibi daha yakın kayıplarda isyan ve öfke gibi olumsuz duyguların baskın olduğu sonucuna varılmıştır. İkinci olarak ise araştırmaya katılan öğrenciler Allah'a inanç, ölüm ve ötesine inanç, cennete inanç gibi temel inançlara sahip olmakla birlikte, kayba uyum ve yaşamı yeniden düzenlemekte manevi desteğe ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir. Bu çalışma neticesinde öğrencilerin yas süreçlerine yönelik "manevi bakım/danışmanlık" geliştirilmesi ve uygulanmasının gerekliliği tartışılmıştır

The main objective of this research is to examine university students’ grieving process after the death of a relative in the context of their religious approaches. The working group of the study is composed of 15 participants who were determined from the Education, Science-Literature and Theology Faculties of Muş Alparslan University using the criterion sampling method. The study has a phenomenological design. A semi-structured interview form has been used as the data collection tool. Data obtained from the interviews have been subjected to content analysis. Accordingly, students’ emotions and behaviors are first concluded to change as a result of their closeness to the relative lost; in the case of losing a closer relative, such as a mother, father, or sibling, negative feelings like anger and rebellion are more dominant. Secondly, although students believe in God, life after death, and heaven, they have been determined to need spiritual support when adapting to loss and rearranging their life. In the study’s results, the necessity for developing and implementing spiritual care and counseling is discussed
Üniversite Öğrencilerinin Yas Sürecindeki Dini Yaklaşımları ÜzerineNitel Bir Çalışma
Keywords: Psikoloji