Türkiye’de Çokkültürlülük Örneği Olarak Suriyeliler - Ceylan, Yılmaz (My University, 2021)
Çalışmanın konusu, iç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin Türkiye için oluşturmuşoldukları kültürel çeşitliliğin sosyolojik bağlamda değerlendirilmesidir. Yani bu çeşitliliğin çokkültürlülükbağlamında neye karşılık geldiği anlaşılmaya çalışılacaktır. Dört buçuk milyon civarında olan Suriyelilerinartık Türkiye’de ekonomik, sosyal ve kültürel yeni realitelere yol açtığı açıkça görülebilmektedir. 2011 yılıöncesinde Türkiye’de çoğunlukla Kürt ve Aleviler özelinde tartışılan kültürel çeşitlilik olgusu, Suriyelilerdensonra kendine yeni bir mecra bulmuşa benzemektedir. Bin yıldır aynı topraklarda ve aynı devlet çatısı altındayaşayan ortak bir Cumhuriyet deneyimleri olan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları için belli ortak bir paydanınolduğu söylenebilir. Suriyelilerin bu noktada farklılaştıkları fakat inanç birliği noktasında ana toplumla aynıoldukları ifade edilebilir. Sonradan gelen ciddi bir nüfus, kalıcı olma sürelerinin beklenenden fazla olması hattakalıcı olma durumları ve AB’nin vermiş olduğu maddi desteğin de etkisiyle Suriyelilerin hak talep etmedurumlarının önünün açılması, Türkiye’de çokkültürlülük tartışmalarının sancıları gibi durmaktadır.Halihazırda bu tür tartışmaların gündemde olmasını beklemek acelecilik olabilir ancak orta ve uzun vadedeTürkiye’nin buna gebe olduğu söylenebilir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, bu çeşitlilik durumunun tespiti ve Suriyeli göçmenlerin çokkültürlülük bağlamında değerlendirilmesidir. Çalışmanın sonucunda oluşan yeniçeşitliliğin sosyolojik ayrışma ve bütünleşme durumuna bakılacak ve bu çerçevede Suriyelilerin oluşturmuşoldukları yeni durum hakkında bazı analiz, çıkarım ve önerilerde bulunulacaktır.