Türkiye’nin enerji açığı sorunu ve çözümüne yönelik arayışlar - Bayrak, Metin; Esen, Ömer (My University, 2014)
Türkiye’nin büyüyen ekonomisine ve değişen sosyoekonomik yapısına paralel olarak enerjiye olan ihtiyacı da artmaktadır. Artan enerji ihtiyacına karşılık enerji üretiminin aynı oranda artırılamaması, enerji açığı gibi önemli bir sorunu gündeme getirmektedir. Bu bağlamda, ülkemizin enerji ihtiyacında %70’lerin üzerinde ve giderek artan bir dışa bağımlılığın söz konusu olması, enerji açığının nedenli önemli ve çözülmesi gereken öncelikli bir sorun olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, Türkiye’nin genel enerji dengesi, üretim düzeyi ve tüketim değerleri bağlamında değerlendirilerek, Türkiye’nin enerji açığı sorunu genel hatlarıyla ortaya konulmaktadır. Ayrıca çalışmada, enerji açığının giderilmesine yönelik çözüm önerileri sunularak literatüre katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Turkey's energy need has been increasing in parallel with the changing socio-economic structure and its growing economy. Failure to increase energy production equally, corresponds to increasing energy demand, brings up an important issue as energy deficit. In this context, especially considering our country's energy need being above 70% and growing its dependence on foreign, the energy deficit is a very important and primary problem that have to be solved. In this study, general energy balance of Turkey is evaluated in terms of the level of production and consumption and the issue of Turkey's energy deficit is revealed in general terms. Also in the paper, it is aimed to contribute to the literature, presenting solution proposals for the deficit.
Turkey’s problem of energy deficit and recommendations for its solution
Keywords: İktisat; İşletme