Ücretli Öğretmenlik Politikasının Yöneticiler Perspektifinden Değerlendirilmesi - Yıldız, Canan Demır; Ateş, Dilara Varna (My University, 2025)
Bu makalede, ücretli öğretmenlik istihdamının eğitim sistemi üzerindeki etkileri derinlemesine incelenmiş ve bu etkiler beş ana başlık altında kategorize edilmiştir: okul yöneticileri, kadrolu öğretmenler, öğrenciler, veliler ve istihdam politikalarından kaynaklanan farklılıklar. Araştırmanın temel amacı, ücretli öğretmenlik politikasını yöneticilerin bakış açısından ele alarak, bu politikanın okul yönetimi ve eğitim kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, 9 okul müdürü ve 9 müdür yardımcısı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde, yöneticilere beş temel soru sorulmuş ve bu sorulara verilen yanıtlar betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, yöneticilerin büyük çoğunluğunun ücretli öğretmenlik politikasına olumsuz bir tutum sergilediğini göstermektedir. Yöneticiler, ücretli öğretmenlerin alan bilgisi ve pedagojik formasyon eksikliği nedeniyle eğitim süreçlerinde ciddi zorluklar yaşadıklarını, bu öğretmenlerin iş güvencesi ve süreklilik hissi taşımadıklarını, dolayısıyla kendilerini kadrolu öğretmenlerden farklı ve geçici bir pozisyonda gördüklerini ifade etmişlerdir. Bu durumun, öğretmenlerin okul kültürüne ve sınıf ortamına uyum sağlamalarını zorlaştırdığı, ders içeriklerini etkili bir şekilde aktarmalarını engellediği ve genel eğitim kalitesini olumsuz yönde etkilediği vurgulanmıştır. Sonuç olarak, yöneticiler, ücretli öğretmenlik politikasının eğitimde sürdürülebilirliği ve kalitesi açısından yetersiz olduğunu belirtmiş ve bu politikanın sonlandırılması gerektiğini savunmuşlardır.
An Evaluation of the Paid Teaching Policy from the Perspective Of Administrators
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; İşletme